All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Switzerland
  5. Ralph Germann architectes
  6. 2016
  7. House EKC / Ralph Germann Architectes

House EKC / Ralph Germann Architectes

  • 05:00 - 21 August, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
House EKC / Ralph Germann Architectes
House EKC / Ralph Germann Architectes, © Lionel Henriod
© Lionel Henriod

© Lionel Henriod © Lionel Henriod © Lionel Henriod © Lionel Henriod + 15

© Lionel Henriod
© Lionel Henriod

Text description provided by the architects. This project was realized for a family of 5 (a couple with 3 children) living in the village of Orsières. The old barn (circa 1920) was originally used by peasants to store hay in the upper volume while the lower part, built out of stone, served as a stable for goats or sheep. The size of the barn was not enough to accommodate the family of five. The solution Ralph Germann proposed was to add a contemporary wooden annex to the barn connected by a gangway on two levels.

© Lionel Henriod
© Lionel Henriod

The barn has been completely emptied to rebuild a reinforced concrete structure (walls and slabs) in order to meet the seismic requirements of the region. An interior thermal insulation has been made as not to alter the exterior appearance of the barn so that it could keep its "vernacular" aesthetics. The insertion of large windows into the masonry respected "the principle of origin". The glass simply took the place where wood has originally been and supplies light and passive heat. A balcony-loggia made out of concrete and wood took the place of the old balcony which was used to sun-dry the hay. The heat production system is an air-water heat pump and hot water is produced by solar thermal panels.

© Lionel Henriod
© Lionel Henriod

The choice of materials that were used for the interior are:  For the floors oiled-brushed larch, the walls and ceilings are plaster with mineral paint "white RAL 9010", the main staircase and the furniture are made of solid larch wood, the kitchen white laminate with worktop "Dekton gray concrete", the chimney in black crude steel and the bathrooms in black slate.

Section A-A
Section A-A

The wooden furniture (tables, bench, cupboards, …) has been designed by Ralph Germann architectes in order to achieve a coherent overall design of the project.The reason that larch and spruce wood were used, apart from their aesthetic qualities, is that they are from the region (Val Ferret).

© Lionel Henriod
© Lionel Henriod

The principal element, the backbone of this house, is the solid larch staircase that allows light and sound to travel from one floor to the other. The staircase is linked to a high back bench in the dining area, which at the same time serves as a guardrail. The lighting has been designed using simple larch wooden bars and dimmable LEDs to achieve indirect lighting.

© Lionel Henriod
© Lionel Henriod

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House EKC / Ralph Germann Architectes" 21 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895933/house-ekc-ralph-germann-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.