the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Auditorium
  4. India
  5. Mistry Architects
  6. 2014
  7. Auditorium in Agastya International Foundation / Mistry Architects

Auditorium in Agastya International Foundation / Mistry Architects

  • 19:00 - 8 June, 2018
Auditorium in Agastya International Foundation / Mistry Architects
Auditorium in Agastya International Foundation / Mistry Architects, © Umeed Mistry
© Umeed Mistry

© Umeed Mistry © Umeed Mistry © Anand.R © Umeed Mistry + 24

  • Architects

  • Location

    Chittoor, Andhra Pradesh, India
  • Team

    Sharukh Mistry, Sandeep Umapathy, Vinoth Kannan GK, Kulenthiran, Vishwanath
  • Area

    2325.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Consultants

    Cruthi Consultants
  • Electrical & Plumbing Consultants

    Maple Hydraulics Consultants
  • Client

    Agastya International Foundation
  • More Specs Less Specs
© Umeed Mistry
© Umeed Mistry

Text description provided by the architects. Agastya International Foundation is a non - profit educational trust. The campus is set in 172 acres of undulating terrain amongst the rolling hills of a rural district, Gudivanka in Andhra Pradesh - India. The mission of the foundation is to spark curiosity, nurture creativity and build confidence. It seeks to transform and stimulate the thinking of economically disadvantaged children by bringing innovative science education to their doorsteps.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The site for the auditorium project was located between two valleys that dropped down from North to South by about 20 meters. The essence of the project was to build along the lay of the land and capture the views of the surrounding hillside.
“Effortlessly the structure slips into the land, wanting to be one with it.”
Cut and fill became the process of integrating our structure to the slopes, hence the idea was eventually to merge the structure with the existing profile of the earth.

© Umeed Mistry
© Umeed Mistry

“The earth pod with the steel pod over it”
The large span, roof profile, construction timing and overall economy determined the necessity to propose and adopt a structural steel system and roofing.

First Floor Plan and Section
First Floor Plan and Section

The fact that the steel that supports the pod also came out of the same earth lent a larger meaning to our architectural statement. We felt a certain connection that gave strength to our belief that however cold that this material is made out to be...  its sensitive handling can create a feeling of warmth to the people inhabiting it.

© Anand.R
© Anand.R

As for choosing the dung beetle to reflect the exterior contours of the structure, Sharukh says, “The insects of the site are the original residents who are now displaced when we put our footprint here, taking away their domain. Be it the snakes, the beetles or the birds, we never stop to think about their domain being hitherto occupied. The dung beetle resemblance is a reminder of this reality.”

Truss Structure Diagram
Truss Structure Diagram

The long-term strategy for construction was planned - to spend wisely and avoid spending on running costs and maintenance. The structure was designed to be future ready to incorporate photovoltaic panels and wind turbines. Local labor was involved into the programme with an idea that the money spent goes back into the tertiary level of society.

© Anand.R
© Anand.R

Due to the location of the site in a rural setting, construction methodologies were customized to suit the context and available labor. Natural stone boulders were integrated into the structure and in landscape elements. The local material was integrated with steel structure simplifying the construction process.

© Anand.R
© Anand.R

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Mistry Architects
Office
Cite: "Auditorium in Agastya International Foundation / Mistry Architects" 08 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895735/auditorium-in-agastya-international-foundation-mistry-architects/> ISSN 0719-8884