the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Rolf Ockert. Architect.
  6. 2018
  7. North Curl Curl House / Rolf Ockert Design

North Curl Curl House / Rolf Ockert Design

  • 17:00 - 8 June, 2018
North Curl Curl House / Rolf Ockert Design
North Curl Curl House / Rolf Ockert Design, © Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

© Luke Butterly and Rolf Ockert © Luke Butterly and Rolf Ockert © Luke Butterly and Rolf Ockert © Luke Butterly and Rolf Ockert + 35

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

Text description provided by the architects. The clients fulfilled their dream to live by the beach when they bought one half of a new subdivision of a double size block on a quiet street with great views across the road to the lagoon and beach of North Curl Curl.

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

The house was designed “upside down”, with the living areas upstairs and the bedroom downstairs as the best views are naturally from the higher level.

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

The living area is open plan across the entire footprint of the house, creating not only view and natural breeze across that level but also an enormous feel of generosity, unexpected on the rather small block.

Upper Level Plan
Upper Level Plan

Council regulations asked for a steep angled setback from a rather moderate height on, aiming to encourage pitched roof forms. We employed that rule differently, designing instead a two-layered roof within the given envelope, gaining light and 360 degree sky views as well as natural breeze and a ceiling height that adds to the feeling of generosity.

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

The layout is all about the view, concentrating the sitting area and dining table at the very eastern front, together with the font terrace closest to the panoramic view of the Pacific Ocean. The kitchen sits in the centre, well positioned for the traditional hub of family life.  To the East is a large deck and BBQ area, for dining on those days of uncomfortably strong ocean winds, as well as a study area for kids and parents, aiming to maximise the activities in the common area.

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

Downstairs the Master Bedrooom sits in the front, getting those wake-up views to die for, as does the Ensuite Bathroom. Two bedroom for the kids, yet to earn the top spot. To the rear a rumpus room opens up to the garden and pool, the latter extending deep under the house in order get a decent lap’s swim. The interweaving of pool and house ensures that the water is apparent from most areas of the house, and that the reflections of the water in the pool throw a playful pattern of light on the ceilings at certain times of day.

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

An underground Garage takes two cars without interference with the priced views and accommodates laundry and storage areas.. 

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

The house is constructed of brick walls on the lower level to provide the comfort of high thermal mass and steel upstairs to enhance the lightness, airiness and generosity that signify this level.

Long and Short Sections
Long and Short Sections

Priority was given to natural lighting and ventilation over artificial wherever possible in order to promote a responsible use of energy. Other environmental measures include rainwater harvest, solar photovoltaic panels and a focus on low energy, recyclable and low emission materials throughout. 

© Luke Butterly and Rolf Ockert
© Luke Butterly and Rolf Ockert

View the complete gallery

About this office
Rolf Ockert. Architect.
Office
Cite: "North Curl Curl House / Rolf Ockert Design" 08 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895611/north-curl-curl-house-rolf-ockert-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.