Room Without Roof
 / HYLA Architects


Room Without Roof
 / HYLA Architects

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 26

  • Architects: HYLA Architects

  • Area Area of this architecture project Area:  720
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Derek Swalwell
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Duravit, Hansgrohe, Wienerberger, Acor, Bianco Venatino, HAIKU, JEE-O
  • Structural Engineering: GNG Consultants Pte Ltd

  • Main Contractor: V-Tech Construction Pte Ltd
  • Landscaping Contractor: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. This 2 story brick structure has the archetypal form of a gable roofed house with an unusual twist – part of this form is actually an external courtyard that contains the swimming pool. This “room without a roof”, becomes the central focus of the house and blurs the distinction between inside and outside. It also gives the house privacy by controlling the views both from and to the house.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Basement and 1st Storey plans
Basement and 1st Storey plans
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
2nd Storey and Attic plans
2nd Storey and Attic plans
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The house is cladded in a dark grey and textured face brick, which is modulated in a variety of ways – either with brick sized openings or protruding bricks. On the second level is a precast concrete screen which is both for visual as well as sun screening. The last element in the external palette is a timber grid screen which gives a warm contrast to the brick and concrete.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Internally, smaller pockets of green extend the inside-outside theme throughout. The staircase is a cantilevered structure with a triangular section facing a tiered landscape wall. The attic lounge has its own planting strip and is a continuation of the courtyard space vertically.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Room Without Roof
 / HYLA Architects
" 04 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895519/room-without-roof-hyla-architects/> ISSN 0719-8884
© Derek Swalwell

新加坡‘无顶之屋’ / HYLA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.