the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Australia
  5. Matthew Woodward Architecture
  6. 2018
  7. Bilgola Beach Pavilion / Matthew Woodward Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bilgola Beach Pavilion / Matthew Woodward Architecture

  • 19:00 - 29 May, 2018
Bilgola Beach Pavilion / Matthew Woodward Architecture
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

© Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography + 17

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Text description provided by the architects. Amongst the palm trees; the impression of being in and around the Bilgola Beach Pavilion. Situated on the foothills of Bilgola Beach in Sydney’s north, the pavilion emerges over a sloping meadow of heritage-listed Cabbage Tree Palms. The clients’ brief was to create opportunities for art-making and family gathering.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

As an addition to an existing weatherboard cottage, the pavilion was to include a large living space and artist’s studio that was connected to the cottage through a new entry vestibule and courtyard. The design was to negotiate the existing array of heritage-listed palms, which were to be protected.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Our response was to celebrate these palms. Like slender stalks, the lightweight pavilion floats gently over the clearing on steel columns. The building is scalloped into two bays around an existing palm so that the tree is integral in defining space and program between the living room and studio.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

This elevated outlook means that the pavilion enjoys easterly canopy views towards the Pacific Ocean and the plateau. The west edge of the pavilion faces a hillside reserve, which provides an immediate Australian Bush backdrop to the internal program. The combination of a floating ceiling on steel fingers and the provision of sliding, fixed and highlight glass means that these views are always available.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

A subdued material palette of grey fiber cement cladding and metal roof sheet means that the building is settled calmly in a sea of Australian Greens. The non-combustible materiality provided means for us to discreetly manage flame-zone bushfire requirements. The glass is rated for bushfire exposure.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

The success of the pavilion lies in its veneration towards the Cabbage Tree Palms. This harmonious connection to place enables an experience of tranquil calm that fulfills the aspirations of the clients’ beach-side home.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bilgola Beach Pavilion / Matthew Woodward Architecture" 29 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895342/bilgola-beach-pavilion-matthew-woodward-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.