the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Juan Ignacio Castiello Arquitectos
  6. 2017
  7. SAN House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

SAN House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

  • 13:00 - 13 July, 2018
SAN House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos
SAN House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos, © Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga © Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga © Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga © Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga + 20

  • Architects

  • Location

    Zapopan, Mexico
  • Principal Design

    Juan Ignacio Castiello Chávez
  • Design Coordinator

    Alejandra Chávez Castiello
  • Design Team

    Gustavo Ramos Gallo, Diana Molina Alonso, Omar Robles Aldana, Rebecca López-Vera Martínez, Nohemí Gómez Casillas, Tadeo Emmanuel Jimenez Guzmán, Alejandro de la O Robles, Adolfo Aguilar Alcántara
  • Area

    1035.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Construction

    Ing. Juan Carlos Villa Fernández
  • Structural Calculation

    TADE / Álvaro Vallejo Narváez
  • Concrete Structure

    Palomar Estructuras / Javier Palomar Lever
  • Audio, video, voice y data

    ALIVE, Ing. Guillermo Sánchez Aldana Gutiérrez
  • Joinery

    Avant Garde / Alberto Assad Mejorada
  • Installations

    Kitchen & Bath Collection: Ing. Andrés de la Peña Michel
  • Smithy

    BCM / Brígido Contreras Morales.
  • More Specs Less Specs
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

Text description provided by the architects. The property is located in a traditional residential subdivision of the city of Guadalajara that is sited between two hills, so most of the site has a considerable slope, as is the case. The lot is located on top of one of the hills, it has an area of ​​1,035 m2, and has an irregular shape that stretches and descends from south to north towards the glen, which is also the direction of important views. It is located on a corner formed by two streets: the adjacent in the south that is almost completely flat and the adjacent in the west that has a steep slope.

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

He is an engineer, who has a company that sells equipment and provides audio, video and air conditioning services. His hobbies are technology and automobiles. She is a housewife, who studied interior design and is decorating her house step by step. They have three children, a 16 year old boy and two 14 year old twin girls (at that time). They wanted a new house, the one of their dreams, comfortable and organized, in which all spaces were usable, with low maintenance, convenient for receiving guests, with a large garden, and a house that would serve as a showroom for their business; but above all, a house that improved the family’s relationship. This is the second time we design a house for this family.

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

Intention
The house was intended to respond to the urban context of the land, that is to say, that the solution of the house was to stagger along with the natural slope of the land, and with a generous and gentle gesture towards the corner. With the intention of taking advantage of the glen’s view, it was decided to gain altitude by placing the house over the highest point of the lot, which is at the same level of the south adjacent street.

Ground Floor
Ground Floor

It was decided to use exposed materials with low maintenance and with which the users can identify themselves. The house closes at its western end to isolate it, from the noise of the street (generated by the cars when going up), and from the radical west sunlight. It was well intended to build a safe house without rudeness or vulgar The internal paths of the house should be fun, inside an environment of freedom.

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

House Description
The house was resolved in three floors, with a “U” shaped scheme around a patio that creates many possibilities for lighting and ventilation in the spaces that delimit it.The house opens itself in a frank way towards the glen, closes with a blind concrete wall towards the west and opens in a little more subtle way towards the south to capture the sun and improve the temperature of the interior spaces. The patio along the transparency of the terrace generates the possibility of enjoying the view from a second line formed by the living room and the dining room.

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

The terrace, because of its location and dimensions, is the most important space in the house, it has several different ambiance spaces. It opens to the whole length, on the north towards the garden and towards the glen, while on the south it opens towards the patio. The slope on the west street is used to enter the cars one floor below, leaving the garage in the basement of the house, whose roof gives rise to the garden on the ground floor.

Sections
Sections

We decided to build the house with exposed concrete and perimeter walls made of apparent “rajuela” stone where it´s horizontality contributed to accentuate the slope of the sidewalk. The lateral servitude was used as a small pedestrian entrance plaza, it has a free visual towards the glen when you open the entrance door.

© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga
© Mito Covarrubias & Alejandro Elorriaga

View the complete gallery

About this office
Juan Ignacio Castiello Arquitectos
Office
Cite: "SAN House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos" [Casa SAN / Juan Ignacio Castiello Arquitectos] 13 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895212/san-house-juan-ignacio-castiello-arquitectos/> ISSN 0719-8884