House NO. 46 / FCHY architect lab

House NO. 46 / FCHY architect lab

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 2 of 36House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 3 of 36House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 4 of 36House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 5 of 36+ 36

Chiayi City, China
  • Architects: FCHY architect lab
  • Area Area of this architecture project Area :  407
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Villeroy & Boch, Chieftain, Dakin, GFC Toshiba, Rolf Benz, Sankyo
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 8 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 11 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography

Text description provided by the architects. House no.46 is located on the old alley of a high-density city, surrounded by all kinds of the buildings that have different functions and usages, such as cram school, hotel, temple, restaurant, retailer, residence, and so on.

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 28 of 36
Section 01

Compare to nearby cityscape of downtown area, the old alley view is more interesting and gets more levels of sense. It shows that how time affects and changes it. Coexistence between high-density city life and slow paced life would be the topic of this project.  

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 6 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography

The idea of design is to create a cuboid as main volume, then covered it with several elements, like big balconies, high walls, deep headers, that makes this project an semi-enclosed, compact house. Vision from inside would be partly blocked by those elements, in the meantime a new view was created: an inner courtyard. Those elements are not only just partly blocking view, but also keeps interior spaces more private. By arrangement of opening, cityscape had been divided into pieces, it could be cloud, skyline, treetop and vegetation on lower balcony or in ground floor backyard, all these scenes became backgrounds of interior spaces.  

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 10 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 22 of 36
First floor plan
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 16 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography

The palette of materials that conforms the aesthetics of the building responds to the high contrast between textures. The rough surface of warm colors granite tile emphasizes the smooth and fine concrete surface on exterior of building. Major material of interior are teak wood, the warmth of this natural material reduced the sense of isolation that caused by the concrete inner courtyards, and it will produce an unique texture after using it .  

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 2 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 23 of 36
Second floor plan
House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 5 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography

Above-mentioned ideas and approach of the design, we made the topic: “coexistence between high-density city life and slow paced life” work in practice.

House NO. 46 / FCHY architect lab - Image 12 of 36
© Yi-Hsien Lee Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House NO. 46 / FCHY architect lab" 05 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895111/house-no-46-fchy-architect-lab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.