the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. mitchel squires & associates
  6. 2018
  7. Maleo Residence / mitchel squires & associates

Maleo Residence / mitchel squires & associates

  • 00:00 - 25 May, 2018
Maleo Residence / mitchel squires & associates
Maleo Residence / mitchel squires & associates, © What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

© What The Fox Studio / IB Photography Limited © What The Fox Studio / IB Photography Limited © What The Fox Studio / IB Photography Limited © What The Fox Studio / IB Photography Limited + 73

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

Text description provided by the architects. I was really taken by its surroundings, in fact many parts of South Lombok is fairly untouched and local villagers were watchful of the new developments. I wanted to set the tone for properties in the area. I was conscious to design something that blended in the with the landscape seamlessly by using local materials, cultural notes and even local talent", said Squires. This discreet hideaway takes its structure by combining solid and void spaces and is conceived from two single height elongated boxes, in a geometrically minimalistic composition to provide privacy and openness, simultaneously.

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

Indonesian architectural accents and sustainable materials are used to complement the design, highlighted by its local palaman limestone facade, together with Bankiray timber flooring, doors and windows. The bedrock excavated for the house was reused to create site retaining walls, foot paths and garden planters. This approach is also reiterated in the local flora on site which was harvested and cultivated in a greenhouse that were later sowed over the site's excavated areas. 

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

The front and back facades on the first story are solid, providing covered exterior space while maintaining the volume’s geometric purity. A public-private transition is created at the villa entry, and continues down at ground floor level. Seen from outside, the solid-void composition can clearly be read. A long transparent façade encloses the open living space – the “void” – and two closed stone blocks at both ends mark the “solid” private spaces.

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

A direct view to the garden is offered by a fully glazed façade with an operable sliding door frames on both sides. The space is completely open, with a central freestanding living and dining room setting. A two stone book ends add warmth and an intimate scale to the overall light and open living area. From this protected yet transparent space, the unique geographic features can be experienced at its best as it changes throughout the seasons.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

First floor (solid) mass includes 2 guest bedrooms with ensuites, 1 children’s room with bespoke double bunks and a master bedroom with feature outdoor private bath tub and cantilevered ceiling eve providing shading for exterior lounge deck.

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

Outdoor spas in each self-contained private suite provide a wonderful place of relaxation for guests to enjoy the natural abundant surroundings

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

Ground floor (void) houses the living and dining room open on both sides inviting the coastal sea breeze up the hillside and through the villa allowing natural cooling and cross ventilation. Exterior entertainment areas take full advantage of the breathtaking 180-degree views of Jabon hills and Selong Belanak beach.

© What The Fox Studio / IB Photography Limited
© What The Fox Studio / IB Photography Limited

A unique space on this level includes the yoga and wellness studio. Open on 3 sides to the surrounding natural garden the space includes 4 ceiling hung hammocks which can be used to rest and relax or removed and substituted with TRX equipment for wellness workout.

View the complete gallery

About this office
mitchel squires & associates
Office
Cite: "Maleo Residence / mitchel squires & associates" 25 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895060/maleo-residence-mitchel-squires-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.