All
Projects
Products
Events
Competitions

Council Sport Complex / Vora Arquitectura

Council Sport Complex / Vora Arquitectura

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 15

Barcelona, Spain
  • Architects Authors of this architecture project Vora Arquitectura - Pere Buil Castells & Jordi Fornells Castelló
  • Area Area of this architecture project
    2655.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2000

Text description provided by the architects. The Council Sport Complex is a building situated in a zone with a number of important developments in recent years with others pending. The complex is important for the revitalisation of the neighbourhood, which is historically a run-down area and also has to contribute to the integration of all social strata to the area through wellbeing and its use of sporting activities.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The building completes the urban block bounded by two different public open spaces. Architecturally the project strategy starts from the existing conditions that made it especially complex i.e. the integration of two buildings with strong identities, the sports pavilion (from the nineties) and the industrial building of the 19th century. The main effort of the architects was to arrive at a compact and coherent functional whole that volumetrically maintains the reading of the three bodies that form it: the two existing buildings and the new construction that contains the swimming pool, all formally autonomous.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The industrial building that was in fairly poor condition has been refurbished in the spirit of the original and its defining characteristics. The main façade by was rehabilitated, recuperating the original colours of plaster, and a central double height space, where the owners had the sales hall, opened up. This space has been refurbished with sensitivity, maintaining the spirit of the original and recuperating a roof lantern that had covered the central space. On the other façades, in worse disrepair due to multiple interventions throughout the years, the work consisted of the recuperation of the order of the original openings, giving a unified patina that allows the injuries of the past to be seen in a subtle way.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The new building is materially and formally austere. The façade is made from exposed in-situ concrete, giving a texture that is a homage to the start of the textile industry in Catalonia in this area of the city. The texture has come from a specially combined formwork of timber planks of different characteristics.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The principle space, the swimming pool, is open and luminous. It establishes some intense visual relationships: on one side across its full width, from the park that is slightly elevated to a romanic church; and on the other side into a generous courtyard in the interior of the project, and the façade at the back of the industrial building.

Plan
Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Council Sport Complex / Vora Arquitectura" 17 Nov 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/8950/council-sport-complex-vora-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.