the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Malaysia
  5. Shaw Architect
  6. 2017
  7. Sora Data Centre / Shaw Architect

Sora Data Centre / Shaw Architect

  • 20:00 - 22 June, 2018
Sora Data Centre / Shaw Architect
Sora Data Centre / Shaw Architect, Courtesy of Shaw Architect
Courtesy of Shaw Architect

© H. Lin Ho © Leang Wai Loon Courtesy of Shaw Architect © H. Lin Ho + 41

  • Data Center Consultant

    C2 Consult Sdn Bhd
  • C+S Engineers

    RS Elite Consult Sdn Bhd/ MOK Consulting Engineers Sdn Bhd
  • M+E Engineer

    D&O Konsultant Sdn Bhd
  • Contractor

    Nakano Construction Sdn Bhd
  • Building Owner

    NTT MSC Sdn Bhd
  • More Specs Less Specs
© Leang Wai Loon
© Leang Wai Loon

Sora
The new Office and Data Center (DC) block, Sora, is located in Cyberjaya, the center of Multimedia Super Corridor (MSC) in Malaysia. It is an expansion plan of a building owner, NTT MSC Sdn. Bhd. NTT MSC is a subsidiary of NTT Communications, the international and long-distance arm of NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corporation), the largest telecommunications company in Japan and a leading global provider of information and communication technologies (ICT) solutions. The new block is named after a Japanese word Sora (空) which means “sky” in Japanese. Sora, metaphorically speaking, is to provide high-level monitoring services like “an eagle’s eye view”. Sora is the central ‘gateway’ to link all existing and future DCs on NTT’s existing campus. It would become the main node for employees and visitors to congregate before moving on to their respective directions.

© H. Lin Ho
© H. Lin Ho
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Leang Wai Loon
© Leang Wai Loon

Dynamic Space
Sora is formed by two rectangular boxes, namely Office Block in front and DC at the rear of the building. In order to bring natural light into the deep and long Office Block, garden spaces are looped into the office area on both sides. The bigger loop forms a curvilinear garden in the Office Lounge, breaking the monotonous flow of the rectangular straight space and becoming the focal point of the lounge area. This gesture surprises visitors who would never expect to be greeted with a dynamic spatial experience within a straight-looking building.

Courtesy of Shaw Architect
Courtesy of Shaw Architect

Building Envelope
The building is mainly constructed with 4 materials in varying levels of opacity – concrete, bricks, glass, and metal. They are used for the different degree of enclosures to suit the function of the spaces within. Office areas and meeting rooms are almost completely glazed with glass and metal to bring in natural lighting and maximizing views. However, delicate rooms such as DC, Integrated Operation Centre (IOC) and Proof of Concept & Innovative Lab (POC), have minimal openings or none at all for thermal, moisture, solar control. Concrete and double-layer brick walls are used to enclose them. The different opacity of the materials creates a series of open and enclosed spaces throughout the building.

© H. Lin Ho
© H. Lin Ho

Architectural Language
Japanese aesthetic inspires the architectural language of the overall building exterior and interior. It emphasizes simple lines with attention to details and intricacy. Neutral palettes are used, which include off-white, champagne, beige, brown and black. Japanese traditional house materials and components such as timber, bamboo louvers, Shoji screen and courtyard garden are reinterpreted into contemporary elements throughout the building. Window frames are protruded to imitate Japanese window screens to provide shade and privacy. Translucent Shoji screen is translated into a frosted glass that is applied along floor slab line to obscure building structures and services. Bamboo fence is reinterpreted into vertical rhythmic louvers to screen-off AC compressors on the external walls of the DCs. The louvers are repeated in a group of 4, coated in a gradual champagne gold color, imitating bamboo shades, to give rhythm, dynamism, and depth to DC façade.

© Leang Wai Loon
© Leang Wai Loon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Shaw Architect
Office
Cite: "Sora Data Centre / Shaw Architect" 22 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894864/sora-data-centre-shaw-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.