the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Brazil
  5. Paulo Mendes da Rocha
  6. 1998
  7. Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres

Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres

  • 09:00 - 20 May, 2018
  • Translated by Guilherme Carvalho
Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres
Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres, ©  Nelson Kon
© Nelson Kon

©  Nelson Kon ©  Nelson Kon ©  Nelson Kon ©  Nelson Kon + 35

  • Colaborators

    Ana Paula Gonçalves Pontes, Elisa Cristina Marchi Macedo, Miguel Lacombe de Goes, Adriana Custódio Dias, Andréa Ferreti Moncau, Carla Cristina Palli, Celso Nakamura, Eloise Scalise, Marina Grinover, Silvio Oksman
  • Structure

    Jorge Zaven Kurkdjian, Waldir Carlos Pomponio
  • Instalations

    PEM Engenharia
  • Air Conditioning

    Thermoplan Engenharia Térmica Ltda.
  • Lighting

    Piero Castiglioni
  • Acoustic Consultancy

    Milton Granado
  • Landscape Consultancy

    Raquel Fabbri Ramos
  • Conservation Consultancy

    Luiz A . C. Souza
  • Kitchen Consultancy

    Precx Consultoria em Alimentação
  • Construction (1993/94)

    RBS Construções Ltda.
  • Construction (1996/98)

    Construtora Martur Ltda.
  • Construction Date

    1896-1900
  • Original Use

    Liceu de Artes e Ofícios
  • Land Area

    7.500 m²
  • More Specs Less Specs
©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. Built in the last decade of the nineteenth century to house the Lyceum of Arts and Crafts has never been fully completed. As early as November 1905, the first works of adaptation were executed, still under the plan and direction of the architect Ramos de Azevedo, to receive the first collection of paintings belonging to the State and which became the Pinacoteca.

Window Frame Detail Second Floor Plan Implantation Section B + 35

Since then, the building began to receive diverse types of occupation and all sorts of absurd abuse and neglect, from the inclusion of an intermediate floor in an entire wing, to house a school with thousands of students, to the unavoidable transformations of the surroundings, disengaging its implantation, when they should be careful about their peculiar architecture. The building itself has also suffered damage, because of the waters, the state of the roofs, gutters and clogs of the pluvial waters.

The America of navigation, found as proof of the shape of the Earth, arises, for man, as the inauguration of the awareness of its presence in the universe and of the hope in the invention and the transformation promoted by modernity. In the work of the Pinacoteca building, two operations marked, in a fundamental way, its transformation. At first, the rotation of the main axis of visitation, achieved thanks to the subtle maneuver of crossing, with bridges, the empty spaces of the inner courtyards, that changes the implantation of the building and its relationship with the city. This maneuver, inside the building, shows the virtue of architecture in its extension to urban space, its narration power - peculiar language of a form of historical knowledge of humanity. Experience.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The first stage of the work was a general survey, with details, of the construction in the state in which it was and the establishment of a functional program. A basic study, an integral proposal, was drafted, which was approved by the competent agencies.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The main aim of the work was the adequacy of the building to the technical and functional needs, to definitively receive the Pinacoteca do Estado, whose functional profile was perfectly delineated by its urban location, the internal spaces, the potential public and by the idea of expansion of the collection, reception of temporary exhibitions and provision of the building for all necessary infrastructure.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The project sought to solve the problems detected in the diagnosis of the building: moisture that gradually degrade the robust masonry walls of mud bricks; the complicated distribution of the exhibition areas scattered in many rooms and structured from the internal voids conformed by a central roundabout in octagonal form and two lateral courtyards and, still, the access plan, compromised by the urban transformations occurred in the surrounding areas of the building.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The internal voids were covered by flat skylights, made of steel profiles and laminated glass. Rain was prevented and ventilation was ensured by reproducing the original breathing conditions of all indoor rooms. At the same time, it made possible a new use of these spaces: on the floor level, triple ceiling height halls, which allow a new articulation between all functions, free from the original rigid floor plans; in the upper floors metallic footbridges were installed, overcoming the voids of the side patios; in the central void, the auditorium was built, whose covering, on the first floor, became a monumental hall that articulates, together with the footbridges, practically without barriers, through the longitudinal and transverse axes of the building, all of its spaces. In a side patio, a large elevator was installed for the public and montages.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon
Skylight Detail
Skylight Detail

The windows of the internal facades could be removed and its open spans kept, generating a great transparency and highlighting the thick self-supporting walls of brick.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
©  Nelson Kon
© Nelson Kon

In this way, a new spatiality was created throughout the Pinacoteca: in the succession of spaces, in the visitor’s flow, in luminosity, produced or reproduced with the projected architectural resources.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

With the new circulation via the longitudinal axis of the building, interconnecting the two lateral balconies, and since the building is on a corner, the entrance of the museum was transferred to the front of the Praça da Luz, on the south face, changing their location in relation to the city. It is important to note the important use of the balconies as reception spaces, a vestibular area still external, but sheltered and equipped with services to the public. The inconvenient narrowing between the building and Tiradentes Avenue was also corrected. The access, now possible from an ample retreat in relation to the Praça da Luz, wide and continuous external space, sets up an interesting dialogue with the beautiful building of the Estação da Luz and the animation provided by the subway and the Park next door.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

When designing a new circulation axis and changing access, the project created a terrace / belvedere at the site of the old entrance, an outdoor and open seating area that allows the view of the nearby urban landscape.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The original construction was kept as found, including the marks of the old scaffolding and those of earlier occupations and interventions. All the interventions proposed by the project were juxtaposed and made evident.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The exterior facades have been preserved as they have been preserved in these 100 years of building existence. Its brickwork is a strong and marked image in the city. The solution was to clean and neutralize aggressive agents accumulated by pollution, to keep the innumerable meanders of the ornaments carved in the bricks, very worn, and chemically properly protect, keeping color and texture.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

As for the materials used, steel was the main building material adopted. It is present on the footbridges, elevators, parapets, new stairs, structures of new floors and roofs, frames and linings. Its use was due to its better adaptation to local conditions of execution, its lightness (material and design) and to set up an interesting and desirable dialogue with the original construction between the new and the old.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Complementing the adequacy of the building to the necessary technical and infrastructure conditions in the adequate performance of the museum function, some priority works were carried out: the structural reinforcement of the original wood floors through Grade beam; complementary with steel profiles; climatization system in the areas of Temporary Exhibitions, Collection Deposit, Auditorium, Restoration Laboratory; elevators for assemblies and public; control and security system; signaling; power grid with adequate load capacity; expansions of the areas of the Collection Deposit, Restoration Laboratory and Library; creation of the Café and Restaurant.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Paulo Mendes da Rocha
Office
Eduardo Colonelli
Office
Weliton Ricoy Torres
Office
Cite: "Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres" [Pinacoteca do Estado de São Paulo / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres] 20 May 2018. ArchDaily. (Trans. Carvalho, Guilherme) Accessed . <https://www.archdaily.com/894758/pinacoteca-do-estado-de-sao-paulo-paulo-mendes-da-rocha-plus-eduardo-colonelli-plus-weliton-ricoy-torres/> ISSN 0719-8884
©  Nelson Kon

巴西圣保罗州立博物馆 / Paulo Mendes da Rocha + Eduardo Colonelli + Weliton Ricoy Torres