the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Bedaux de Brouwer Architects
  6. 2016
  7. House Zeist / Bedaux de Brouwer Architects

House Zeist / Bedaux de Brouwer Architects

  • 02:00 - 21 May, 2018
House Zeist / Bedaux de Brouwer Architects
House Zeist / Bedaux de Brouwer Architects, © Michel Kievits
© Michel Kievits

© Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits + 23

  • Contractor

    C. Mulckhuyse bv
  • Construction

    ABT bv
  • Facade builder

    Alconstrux Aluminium
  • Interior Design

    Francine Broos
  • More Specs Less Specs
© Peter Keijsers
© Peter Keijsers

Text description provided by the architects. The house is situated on the edge of a village in a natural setting where forest meets heathland. Distinctive features of the house are the raised patio and living area, the large overhanging roofs and the generous picture windows. The house is finished inside and out in exposed concrete. The straight lines and subdued detailing go to make up a striking design by Bedaux de Brouwer Architects.

© Michel Kievits
© Michel Kievits
Ground floor plan
Ground floor plan
© Michel Kievits
© Michel Kievits

The living area, which is raised above the forest floor, has the appearance of a pavilion and feels like a lookout post in the forest. At the back it runs into the patio, which overlooks the heath. The large glass panels and sliding door at the back provide views of the surrounding countryside. Further to the front, the rooms are more enclosed to provide a safer and cosier feel. Access to the living area and patio is via a concrete path and outside stairway. A concrete wall guides the visitor to the front door, which is sheltered by a thin steel canopy.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The main structure of the house consists of inner and outer concrete shells, poured on site, which required careful detailing and intensive coordination with the structural engineer and contractor.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The aluminium panorama facades are finished cleanly and merge unobtrusively into the walls and floors. Mullions have been minimised to ensure the least possible hindrance to the influx of light. As a result, the outer and inner spaces appear to flow seamlessly into each other. The aluminium louvres can be used to ensure privacy when desired.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The raw concrete gives the house a pure and basic appearance, which contrasts handsomely with the refined and restrained detailing of the frames, louvres and interior. The connection with the natural outdoor environment, the subdued design language and the use of materials give the house its striking character and provide an exceptional living experience.

View the complete gallery

About this office
Bedaux de Brouwer Architects
Office
Cite: "House Zeist / Bedaux de Brouwer Architects" 21 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894733/house-zeist-bedaux-de-brouwer-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.