the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. Australia
  5. CHT Architects
  6. 2018
  7. BaptCare Brookview, Westmeadows / CHT Architects

BaptCare Brookview, Westmeadows / CHT Architects

  • 19:00 - 18 May, 2018
BaptCare Brookview, Westmeadows / CHT Architects
BaptCare Brookview, Westmeadows / CHT Architects, © Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

© Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter + 16

  • Interiors

    CHT Interiors
  • Project Manager

    Currie & Brown
  • Builder

    DEVCO
  • Services Consultant

    Simpson Kotzman
  • Town Planner

    Taylors
  • More Specs Less Specs
© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Conceptual Framework
The proposal consisted of a 90 bed Aged care development with the potential to provide an additional 30 bed expansion in the future. The building needed to be able to provide services such as:  high care and dementia care. This was at the forefront of mind when drawings began.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Public and Cultural Benefits
The building itself is inviting and comforting. It is a secure and comfortable environment for residences. This design has a strong focus on the individual within a community that best suit residents and staff. Generous common rooms allow for multiple groups to congregate. It also includes a variety of spaces to accommodate programs, activities, classes and events. The design consists of the utmost security and safety for residents and staff. This includes additions such as; well position staff stations, CCTV, safe wandering paths on to all external courtyards, clear and enhanced visual navigation for residents, no obscure sightlines to gardens or external areas when monitoring residents. The design promotes patient well-being and independence.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter
First Floor
First Floor
© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Relationship of Built Form to Context
The combination of coloured bricks in a geometric pattern breaks down the scale of the building. The earthy tones of the stone are sympathetic to the landscape blending seamless into the surrounds of Westmeadows. By maximising natural light through large expansive windows particularly in hallways and common areas. The design also includes expansive outdoor spaces with views of the surrounding parklands. This was all achieved without compromising the architectural aspirations of the building.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Program Resolution
The client brief was to redevelop the site to create a sustainable, integrated and diverse residential community in Westmeadows. The consistent layout allows objective to be met whilst allowing future expansion. The outcome was a success with large common areas, single rooms with private assisted ensuites and security for staff and residents.

Integration of Allied Disciplines
Close collaboration between the architects, consultants and nursing staff was paramount throughout this project to allow for maximum practically within the design and budget capabilities of the project.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Cost/Value Outcome
In order to achieve a cost- effective build, the layout has been consistent throughout residences to allow for flexibility and possible expansion in the future. Only economic materials were used throughout to be able to build a facility of this size.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Sustainability
Durable, sustainable and low-maintenance building fabric and interiors were used throughout. Indoor environment quality was paramount with operable windows and natural cross ventilation used. Landscaping and Plants are a major feature inside and out. Passive solar design was utilised for the siting of the building with the building orientated to provide optimum sun and daylight access.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

Response to Client and User Needs
The entry to the building is visually appealing and practical. It features an integrated drop off zone and a separate ambulance area.
Effective planning and a strong architectural concept were vital to the execution of the brief. The internal areas are light and airy to benefit wellbeing to residents and there are also spaces for staff and residents to commute. These include; café, library, salon and outdoor areas featuring sensory lighting and safe pathways. A nurse call system was incorporated into all residents’ rooms.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BaptCare Brookview, Westmeadows / CHT Architects" 18 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894660/baptcare-the-orchards-community-cht-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.