Parrón House / Croxatto y Opazo Arquitectos

Parrón House / Croxatto y Opazo Arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

© Croxatto y Opazo arquitectos© Croxatto y Opazo arquitectos© Croxatto y Opazo arquitectos© Croxatto y Opazo arquitectos+ 21

  • Architects: Croxatto y Opazo arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Croxatto y Opazo arquitectos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bosca, Budnik, KitchenCenter, MK, Wasser
© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

Text description provided by the architects. The project consists of a 200 square meter one story single-family home, located in the city of Santiago de Chile, in the commune of Colina. The area is generally rural, characterized by low density and large plots of land. The 5.000 square meters plot is part of a condominium with large arborized avenues and high standard homes.

Axonometric
Axonometric

The building is planned as a rectangular concrete extrusion arranged from east to west, placed closer to the south edge of the plot, giving a larger extension of land to the garden onthe north side. To the south, service areas are found, such as driveways, parking spaces, kitchens, a laundry room, and lavatories.

© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

The house interiors are disposed and arranged in a way that allows the bedrooms, aliving room,a dining room and a study, to be opened to the great yard through large windows. This makes the inside-outside connection of all rooms possible.

General Plan
General Plan

The wide thermal oscillation between winter and summer, with high temperatures in the summer and at the same time sub-zero temperatures in winter, leads us to propose a solution that can regulate these variations, delivering comfort to the house throughout the year. This is how the “Parrón” appears, as an element attached to the concrete volume, extending along the entire north façade, generating a solar filter and thermal/climatic control. The “Parrón” is understood as a wooden structure, a basic system in its conception, built from simple elements such as recycled oak that will serve as a support for the growth of climbing species of deciduous nature, which depending on the time, vary their density and foliage acting as a filter. This allows and restricts the entry of sunlight. 

© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

Under the "Parrón" there is a main terrace in front of the living-dining room and two smaller terraces in front of the bedrooms. These are consolidated as intermediate spaces or interior-exterior transition spaces. 

© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

Between the terraces, small incisions are made to the volume. These give rise to small patios that incorporate natural lighting to the enclosures that face them, with the aim of fusing the project to the ground. 

© Croxatto y Opazo arquitectos
© Croxatto y Opazo arquitectos

This building presents simple lines with constructive details of small complexity, which through the concrete and woodas its main materiality, solves the totality of the order.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Parrón House / Croxatto y Opazo Arquitectos" [Casa Parrón / Croxatto y Opazo Arquitectos] 02 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894582/parron-house-croxatto-y-opazo-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.