the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Sri Lanka
  5. MMGS ARCHITECTS
  6. 2017
  7. ‘Hope’ Lavan’s Studio Apartment / MMGS ARCHITECTS

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

‘Hope’ Lavan’s Studio Apartment / MMGS ARCHITECTS

  • 18:00 - 25 August, 2018
‘Hope’ Lavan’s Studio Apartment / MMGS ARCHITECTS
‘Hope’ Lavan’s Studio Apartment / MMGS ARCHITECTS, © Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

© Ramitha Watareka © Ramitha Watareka © Ramitha Watareka © Ramitha Watareka + 14

  • Architects

  • Location

    Apartment 55/6, Alwis Place, Colombo 03, Sri Lanka
  • Category

  • Principal Architect

    Godridge Samuel
  • Project Architect

    Chathurika Kulasinghe
  • Area

    45.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Quantity Surveyor

    Rasitha Dewinuwara
  • Contractor

    Pasalka Builders and Decorators (Pvt.) Ltd.
  • Text

    Kalpanee Jayatilake
  • More Specs Less Specs
© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

Text description provided by the architects. This elegant and refined studio apartment conceals quite a ramshackle past. Located in the rundown nook of a chaotic looking housing scheme near Beira Lake in Sri Lanka’s commercial capital Colombo, the original flat was found in utter disrepair with oozing sewers, water clogs, broken down doors and blackened walls. The ‘salvation’ of this flat signifies Hope to the deteriorating settlement.

The previous dwelling was itself blocking natural light and ventilation from its interiors. The pantry and toilet was right smack in the middle of the 10’ x 40’ space and an unauthorized bedroom was built in the rear space. The living room opened to the main pathway of the housing scheme, compromising privacy and security. The suite appeared compressed and congested, and was itself its own culprit against basic habitability.

After - Axonometric view
After - Axonometric view

The revamped flat is a cozy and comfortable studio apartment with one space for sleeping, cooking and dining. The play of levels separates the space, and the less voluminous sleeping area offers coziness and sense of security. The rear space was cleared and converted into a serendipitous courtyard adorned by a ‘Dan’ tree (Syzygium caryophyllatum). During evening get-togethers, the courtyard becomes the effective living room of the apartment.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

Having realized the spaces with clarity and meaning, constraints imposed by existing duct shafts and sewage lines of the original flat are not evident. In reality, the simple and elegant spaces were achieved with sophisticated planning of functions and building services. The elaborate vintage heavy iron manhole cover in the shower area floor appears to be a decorative element, but actually has a man hole underneath!

Restoring the flat also involved fixing leaking pipes, replacing old drain lines and paving the main pathway of the housing scheme, benefitting the whole neighborhood.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka
Section
Section

Deteriorating tenements in the City of Colombo such as this are marked to be bull – dozed to make way for gentrification. What’s forgotten is that slums do have a beauty of its own, with forces such as lack of space driving the dwellers towards intense personalization of their habitat. An old door here, a new window there, a balcony projecting overhead, winding stairs, and plant pots and shrubs, lends a diverse aesthetic.

This renovation project thrives on the aesthetic of ‘slum dwellings’ with multifaceted elevations and interesting sections, and add to the morphology of the neighborhood with its teal blue door, artistic grill gate and swirling number plate. By achieving the seemingly impossible, the renovation has inspired the neighbors to develop their own little corners in the scheme, causing a ripple effect towards ‘self-gentrification’.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "‘Hope’ Lavan’s Studio Apartment / MMGS ARCHITECTS" 25 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894557/hope-lavans-studio-apartment-mmgs-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.