All
Projects
Products
Events
Competitions

M Greenhouse / Lapo Ruffi Architetti / LRA

M Greenhouse / Lapo Ruffi Architetti / LRA

© Lapo Ruffi © Lapo Ruffi © Lapo Ruffi © Lapo Ruffi + 18

Greenhouse  · 
Pistoia, Italy
  • Architects Authors of this architecture project Lapo Ruffi Architetti / LRA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    BAYER, Moser Holzbau, Rothoblaas
  • Lead Architects

    Lapo Ruffi, Vanessa Giandonati
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi

Text description provided by the architects. The project was realised as a replacement of an old greenhouse to accommodate the growing collection of citrus trees during the colder months. Cultivators for passion, the client requested a new service building, a little architecture able to contain a room for tree winter rest and a storage room for agricultural tools but also a space for silence and meditation among the plants.

© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi
Axonometric Details
Axonometric Details
© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi

This design reveals the mechanism that simultaneously enchances architecture and nature: the contrast between the artificial character of the former and the organic traits of the latter. The main building material is natural larch wood. The façades are made of rough sawn  wooden slats, which are attached to the inner wooden structure along with polycarbonate. The slope of the roof is designed to be a continuation of the façade, maintaining the integrity of the volume.

© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi
Construction Details
Construction Details
© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi

Besides meeting some pragmatic functions the project developed to become a study on transparency and translucency. During the day it becomes translucent while polycarbonate panels diffuse sunlight, and at night, the pavilion become floating sculptural lantern in the hills’ horizon. An architecture capable of preserving the richness and uniqueness of the place while inserting into the landscape a further fragment of landscape, in an effort to bring not only to construct an object but to create an artificial place or landscape.

© Lapo Ruffi
© Lapo Ruffi

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 51100 Pistoia, Province of Pistoia, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "M Greenhouse / Lapo Ruffi Architetti / LRA" 20 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894525/m-greenhouse-lapo-ruffi-architetti-lra/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.