the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. SALT Architects
  6. 2017
  7. 5 Fin Whale Way / SALT Architects

5 Fin Whale Way / SALT Architects

  • 02:00 - 15 May, 2018
5 Fin Whale Way / SALT Architects
5 Fin Whale Way / SALT Architects, © Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael © Lindsay Ray Michael & Kevin Michael © Lindsay Ray Michael & Kevin Michael © Lindsay Ray Michael & Kevin Michael + 27

  • Contractor

    Lovejoy Building
  • Structural Engineer

    Brendan Botha, BJB Consulting
  • Stainless Steel Specialist

    Steve and Oliver Matthews, KVS
  • Joinery

    Daniel Grobbelaar, Prowell Kitchens
  • More Specs Less Specs
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

Text description provided by the architects. 5 Fin Whale Way is located in a tranquil coastal village called Kommetjie about 40km south of Cape Town, South Africa. It is halfway down the mountainous Cape Peninsula that juts out into the Atlantic Ocean at the south-western extremity of the African continent. The coastal towns around has an architectural heritage that stems from a combination of Cape Cottage architecture – a domestic form derived from the European medieval “longhouse” tradition, and Victorian architecture – adopted according to the climate and materials available at the time the settlers started arriving from Europe.

© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

The dwelling is a three bedroom single family home situated in a private residential estate in the village. The magnificent coastline, mountains, and fynbos flora provide for a warm, inviting and relaxed atmosphere, no matter what season. This environment was the lens through which the estate’s design guidelines were interpreted. The guidelines intend to create an environment inspired by the principles of the Victorian timber beach cottage tradition of the Southern Cape Coast.

© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

This resulted in the form giving devices like the double pitch roof, dormers, and lean-to roofs of the building. These are assembled around the primary focus of being connected, firstly to the outside environment - so that one can be at home without regret of having missed out on a beautiful day outdoors - and secondly to people in the community, valuing friendships and togetherness.

Section A
Section A

The ground floor is one connected space comprised of the living, dining and kitchen areas which are differentiated by their ceilings and the way they receive natural light. Each of these spaces opens up to outside areas, with differing degrees of intimacy. The living area opens entirely to a wrap-around outdoor terrace on the more public front façade. The dining room connects with a smaller outside area, sheltered behind high walls from the neighbors and south-easterly wind, with a fire pit to gather around. The kitchen opens to a narrow strip of outside space serving as a visual extension.

© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

The traditional verandah of the Victorian Beach Cottage was developed by constructing a canopy cover of bent stainless steel plate to cantilever 2,5m from the building edge. Timber louvers are fixed underneath at an angle to allow winter sun deep into the living area but block it during summer to keep both external and internal living areas shaded. The first floor contains the main bedroom with its en-suite bathroom. Two north facing dormer windows were installed as bay window seats looking out towards Hout Bay’s mountains in the distance and relieving the low ceiling line suppressed by height restrictions to enforce a loft-like upper floor.

© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

Looking at it externally, a prominent shape was the result, which in turn was cladded with timber to exude warmth and lightness. The timber cladding, though hinting at the idea of a cottage, was carefully detailed to read as contemporary architecture constructed with currently relevant and available technologies. The two dormer window boxes contribute to this language being constructed of 2,5mm bent stainless steel plate which enables seamless joints and clean detailing.

Section B
Section B

The structure of the timber cladded first floor is expressed with two deep stone cladded bastion walls, housing the cavity sliding door tracks and concrete columns, one of which extends into the living room forming a backdrop for a floating staircase. The house turns its front towards the street, acknowledging that it does not stand on its own, but with its neighbors form part of the larger context.

North Elevation
North Elevation
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

View the complete gallery

About this office
SALT Architects
Office
Cite: "5 Fin Whale Way / SALT Architects" 15 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894358/5-fin-whale-way-salt-architects/> ISSN 0719-8884
© Lindsay Ray Michael & Kevin Michael

开普敦山间小屋,看海面四季变化 / SALT Architects