All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. ES-arch
  6. 2017
  7. House VG Renovation / ES-arch

House VG Renovation / ES-arch

  • 02:00 - 18 May, 2018
  • Curated by María Francisca González
House VG Renovation / ES-arch
House VG Renovation / ES-arch, Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch Courtesy of ES-arch Courtesy of ES-arch Courtesy of ES-arch + 32

  • Architects

  • Location

    Madesimo, Italy
  • Category

  • Lead Architect

    Enrico Scaramellini
  • Consultants

    Studio associato Bianco & Mastai, studio H2o, Arch. Francesco Manzoni
  • Area

    243.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

Text description provided by the architects. It is a project on a rural building of the ‘20s-‘30s flanked by a building dating back to the '70s, not at all consistent with the context.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

The existing volumes have a facade facing south while the rest of the building borders with other properties and is therefore completely closed.

Concept
Concept

The theme of the contiguity of the volumes, also traceable in spontaneous rural architecture, becomes key in the design process.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

This proximity means that the perception of buildings is absolutely different depending on the point of view. Very close volumes seem to merge into a single entity.

The main intent is to build the project by adding as little as possible.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

The project takes note of the definition of the two volumes; on the one hand, the tall building with the two-pitched roof, on the other, the low building with the roof terrace.

The project builds a linear parapet that closes the rectangular geometry of the facade.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

Close to the opening where the access stairs to the first floor are inserted, we worked with the desire to make clear the slight separation between the two volumes.

The retreat of the parapet for the width of the staircase and the partial wood cladding become functional to the perception of the measured detachment.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

A new wooden box protrudes to a small extent on the second floor, clearly defining the composition of the façade.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

The main theme of the project is to transform elements that are considered disturbing in quality elements, returned to the community with new values ​​and meanings.

The project is superimposed on the existing building, operating a limited set of modifications, in such a way as to return a new, unitary and balanced image.

Courtesy of ES-arch
Courtesy of ES-arch

A forgotten building is regenerated through architecture; the landscape is transformed through the acquisition of a measured intervention, charged with new meanings.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House VG Renovation / ES-arch" 18 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894336/house-vg-renovation-es-arch/> ISSN 0719-8884
Courtesy of ES-arch

VG 住宅翻新,如何将新建筑融入旧背景中 / ES-arch

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.