All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Robert M. Gurney Architect
  6. 2018
  7. Studio 6420 / Robert M. Gurney Architect

Studio 6420 / Robert M. Gurney Architect

  • 09:00 - 10 May, 2018
  • Curated by María Francisca González
Studio 6420 / Robert M. Gurney Architect
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

© Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander + 24

  • Interior Designer

    Therese Baron Gurney, ASID - Baron Gurney Interiors
  • Landscape Architect

    Campion Hruby Landscape Architects
  • General Contractor

    Peterson & Collins, Inc.
  • More Specs Less Specs
Studio 6420 / Robert M. Gurney Architect, © Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

Text description provided by the architects. This small structure, sited in the rear yard of a residential property in northwest Washington, DC is designed to provide garage space and a small studio to service the main residence. The project is intended to mediate between a gritty public alley and a landscaped rear yard with swimming pool. The new structure combines with the main residence to provide a private “courtyard” type space where the swimming pool and terrace are located. The 560 square foot building is a simple rectangular volume with minimal fenestration. A tall chimney element is designed to accommodate all roof infrastructure penetrations in a single location and to provide a plenum for both natural and mechanical ventilation. Corrugated zinc siding is oriented horizontally to emphasize the length of the composition. A wood slatted fence is designed to be harmonious with adjacent side garden while a Corten steel wall at the rear property line responds to the less refined alley context.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
Plan - Section
Plan - Section
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

A small bathroom services the studio and provides a changing room for swimmers. The garage space, designed originally to house an automobile, proved to be a very flexible space. Soon after the structure was completed, the owner’s “millennial” son removed the car, inhabited the space and made it his own.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

This project is efficiently designed, employing a simple, straightforward massing intended to provide a screen between the rear yard and the public alley. It is designed to be in scale with courtyard it creates and the surrounding terraces and landscaping.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

View the complete gallery

About this office
Cite: "Studio 6420 / Robert M. Gurney Architect" 10 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894178/studio-6420-robert-m-gurney-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.