the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Japan
  5. Takeru Shoji Architects
  6. 2017
  7. Tomi House / Takeru Shoji Architects

Tomi House / Takeru Shoji Architects

  • 22:00 - 8 May, 2018
Tomi House / Takeru Shoji Architects
Tomi House / Takeru Shoji Architects, © Koichi Satake
© Koichi Satake

© Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake + 16

  • Architects

  • Location

    Yuzawa, Japan
  • Architect in Charge

    Takeru Shoji
  • Project architect in charge

    Yuki Hirano
  • Structural Design

    Tetsuya Tanaka
  • Area

    82.5 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Koichi Satake
© Koichi Satake

Text description provided by the architects. Tomi House is located in Niigata Prefecture's Yuzawa, a town notable for its particularly heavy snowfall. Our first introduction to the site was in January of 2015. By the side of a neatly cleared road rose a mountain of snow four meters or so high. "This is it" we were told.
Our brief was to build an open and spacious house from which this family of four, inundated by snow for half the year, could comfortably enjoy the surrounding greenery and starry skies.

© Koichi Satake
© Koichi Satake
© Koichi Satake
© Koichi Satake

Through necessity, dwellings in the area are typically built on raised concrete foundations, elevating the living space high above ground level. After considering the clients' everyday needs and ways to incorporate outdoor space into the building, as well as discussing the new living environment they hoped to create, we settled on a three floor design.  The third floor houses the entrance and a shared living space. The second floor is divided into modestly-sized 5sqm private rooms.

Section A-A'
Section A-A'

The ground floor comprises the raised concrete foundations. This space would normally serve as a garage, enveloped completely in concrete and blocked off from light and fresh air. We opted to open the space up wide, creating an airy and bright expanse to act as a pleasant gathering place for the family, if not the entire neighborhood. Taking full advantage of the parameters outlined in the local building convention, known as the "Code Exception for Raised-floor Housing in Areas of Heavy Snowfall", we set about pouring the wall-height reinforced concrete foundations. Atop the foundations, rather than pouring a reinforced concrete slab as is typical, we laid a light wood frame, on top of which sits the two-storey house.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

The wood frame makes use of a reciprocal structure, keeping structural materials to a minimum while making the 5.4m-wide opening and dynamic 1.5m overhang possible.  The resulting underfloor area, below this light wooden frame reminiscent of a gazebo ceiling, suggests a critical approach to this type of building and its unique challenges, while strictly adhering to local regulations and local vernacular and with the highest safety standards in mind.

1st and 2nd Floor Plan
1st and 2nd Floor Plan
© Koichi Satake
© Koichi Satake

Inhabitants of the local area must contend not only with winter's harsh northwest winds and unforgiving snowstorms, but also the summer sun's unrelenting heat. In order to create a stable and comfortable environment within the house all year round, we wrapped the building in a long stair extending up to the third-floor entrance, as well as multiple terraces, creating a buffer zone which can be used as both windbreak and sunroom. This blurred line between interior and exterior allows the house to adapt to suit the climate, and needs, of the moment, allowing flexibility of lifestyle and a greater perception of spaciousness.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

Heating and cooling is provided by way of a single reverse cycle air conditioner unit situated in the ceiling cavity.  An inline duct fan forces conditioned air within the walls of each floor, resulting in a radiant heating and cooling effect. Thus, rather than maintaining a comfortable room temperature by excessively heating or cooling the air, heating and cooling is delivered directly to the people within via the walls of the building itself.  The building draws deeply from the long established local vocabulary of raised floors, windbreaks and sunrooms, while finding nuance in and reinterpreting these staid conventions. By simultaneously conforming to and breaking the mold, we have striven to realize an architecture that will shape both the local landscape and way of life.

View the complete gallery

About this office
Takeru Shoji Architects
Office
Cite: "Tomi House / Takeru Shoji Architects" 08 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893999/tomi-house-takeru-shoji-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.