the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Crahay & Jamaigne
  6. 2015
  7. Habitation Mathieu / Crahay & Jamaigne

Habitation Mathieu / Crahay & Jamaigne

  • 02:00 - 22 July, 2018
Habitation Mathieu / Crahay & Jamaigne
Habitation Mathieu / Crahay & Jamaigne, © Laurent Brandajs
© Laurent Brandajs

© Laurent Brandajs © Laurent Brandajs © Laurent Brandajs © Laurent Brandajs + 32

  • Architects

  • Location

    Thy-le-Bauduin, Belgium
  • Lead Architects

    Jean-François Crahay & Guy Jamaigne
  • Collaborator

    Solange Dumez
  • Area

    113.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Laurent Brandajs
© Laurent Brandajs
Second Floor Plan
Second Floor Plan

Text description provided by the architects. Given the sun's course at the back of the lot and the sloping plot configuration, the project proposes a different concept of a traditional habitat. The entrance to the house is made by a semi-buried level in contact with the road (entrance / cloak room / cellar / car-port for one car / bicycle storage and garden) and the living areas are located on the first floor (living room / back kitchen / dog area / games for children). Upstairs, (sleeping areas / dressing rooms / bathrooms) allows access to the back of the garden by a slightly sloping footbridge. It allows the children to access directly at the field level. The two lavatories are accessible from  each landing of the staircase.

© Laurent Brandajs
© Laurent Brandajs
West Elevation
West Elevation

The building fits perfectly in the natural slope of the landscape. The house is corbelled on the ground floor, and protected of overheating by the first floor. It creates an outdoor area which is covered by the corridor to the garden. The landscaping of the surroundings (on the street side) allows some space for two to three parking spots for visitors.

© Laurent Brandajs
© Laurent Brandajs

The project was studied in the interests of sustainable development and economy of energy (materials, insulation and construction techniques),  both on the means and the methods of construction, for short and long term usage.

© Laurent Brandajs
© Laurent Brandajs

View the complete gallery

About this office
Crahay & Jamaigne
Office
Cite: "Habitation Mathieu / Crahay & Jamaigne" 22 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893885/habitation-mathieu-crahay-and-jamaigne/> ISSN 0719-8884