the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. ABESTUDIO
  6. 2017
  7. Chucao House / ABESTUDIO

Chucao House / ABESTUDIO

  • 13:00 - 27 May, 2018
Chucao House / ABESTUDIO
Chucao House / ABESTUDIO, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 43

  • Architects

  • Location

    Coñaripe, Chile
  • Author Architects

    Javier Alcalde Bazán y Sebastián Browne Urrejola
  • Area

    212.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. This house is located in the Los Ríos Region, Chile, on land that faces the north shore of Lake Calafquén. The property is predominantly on a steep slope that runs into the lake.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Site Plan
Site Plan
© Nico Saieh
© Nico Saieh

A determining condition at the time of designing this project was the client's request that all living quarters should have a view of the lake and that no bedroom’s design should be considerably unfavorable with respect to another.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

A design scheme in the shape of a Y (Greek i) is chosen, which is arranged longitudinally in the direction of the elevation of the land, taking care not to intervene existing trees. In this way, the program is resolved in such a way that all the bedrooms and common areas have a view towards the lake. The common areas are integrated in a single open space, with bespoke furniture and the house’s chimney being the elements that control the program, providing separating elements between living and dining rooms, and the kitchen.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The house volume is built with two sloping roofs that overlap; a higher roof for the bedrooms and common areas towards the lake, and a lower roof that covers entrance, circulation and service areas. A sliding window covers the gap between both roof systems, allowing the entry of natural light from opposite directions. The eaves generated by these roof covers provide protection against intense rains, typical of the Los Ríos region, control sunlight entrance and allow for the creation of intermediate spaces that provide a seamless transition between exterior and interior areas.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The Y (Greek i) volume and overlapping roof covers are clearly visible, both from the inside and the outside, favoring the decisive nature of these design operations in the resolution of the architectural design.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

From the outside, when approaching the house’s main entrance, you can appreciate the project’s volume through the meeting of planes formed by walls (in bedrooms) and a window wall corresponding to the distribution hall of the house and which frames the main access, along with a slightly diagonal wall. From the lake, the planes become transparent, the walls give way to the windows, allowing for the views. In the common area, the sliding windows are superimposed and stored inside the walls, allowing the integrated common space corresponding to the living room-dining room-kitchen, to be completely open and exposed to the exterior.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

From the inside, the sloping roof and the large sliding window determine the spatiality and character of the enclosures and, in the case of the children’s bedrooms, also determines the program, by allowing the appearance of a loft where two beds are provided.

Sections E and F
Sections E and F

The bathroom ventilation is solved naturally through interior patios. In this way, we can project large windows, without these spaces being directly exposed to the outside environment, and avoiding their location in the house perimeter, for which the views were privileged

All the furniture was designed in accordance with the architectural design for the house, and built in beech wood by local carpenters.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

View the complete gallery

Cite: "Chucao House / ABESTUDIO" [Casa Chucao Lago Calafquén / ABESTUDIO] 27 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893808/chucao-house-abestudio/> ISSN 0719-8884