the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Frederico Valsassina Arquitectos
  6. 2013
  7. Residence in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos

Residence in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos

  • 03:00 - 8 May, 2018
  • Translated by Guilherme Carvalho
Residence in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos
Residence in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Juan Rodriguez © Fernando Guerra | FG+SG © Juan Rodriguez + 20

      • Colaborator

        Rita Conceição Silva, Marta Valsassina
      • Foundations and Structures

        Grese Engº Ricardo Sampaio
      • Special Technical Installations

        Get Engº Raúl Bessa
      • Hidraulic Instalations

        Ductos Engº Francisco Vieira de Sampaio
      • Acoustics

        Certiprojecto Engº Palma Ruivo
      • Constructor

        Abílio Carvalho
      • Window Frames

        Jofebar, PanoramAH!
      • Implantation Area

        270.25m²
      • Ground Area

        3240.00m²
      • More Specs Less Specs
      © Fernando Guerra | FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      Text description provided by the architects. In the dense pine forest next to Praia das Maçãs (Apple Beach) the house hovers over the landscape.
      We opt for a single volume with two distinct faces: a more closed one and another more exuberant and exposed. It marks the entrance in the blind elevation by a ramp that gently transports us to the interior of the house that in an unexpected way merges with the outside. The theme of being indoor and out, both inside and outside, is intrinsic in the atmosphere intended for a seasonal dwelling like this: all the spaces of the house have autonomous access from the outside. Thus, all the environments set up a strong relation with the pinewood, the patio arises from this will and serves as a hinge between social and private area. In the room the space continuity is greater: two large planes of glass that run one over the other and open alternately to the porch. The few materials of the house create a unique atmosphere, the pavement inside and outside is the same - cement stroked - ensuring the unification of spaces.

      © Fernando Guerra | FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG
      Floor Plan
      Floor Plan
      © Juan Rodriguez
      © Juan Rodriguez

      The exterior porch due to its elevation relative to the terrain appears as a porch above the pine forest. If the house on one side is born from the land, on the other due to the natural topography delicately levitates on it. This solution appears in a way as a strategy of environmental comfort, the Sintra mountain range has a very high humidity level, with this solution decreases the transfer of moisture from the soil to the house.

      © Fernando Guerra | FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      The program is simple and was thought to the place where it is, with the existing climate. In this way is intended the greater absorption of sunlight: Rooms facing south, an office that appears as a place of collective activities and open for passage, room to the west and kitchen to the north. The large glazed windows allow the entrance of natural light in much of the day and therefore the heating of the space.

      © Fernando Guerra | FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG
      Section
      Section
      © Juan Rodriguez
      © Juan Rodriguez

      Minimizing the effects on the natural landscape of the place, the pine forest was left as it was before this existence: the house is a platform that floats on the sand terrain.

      © Juan Rodriguez
      © Juan Rodriguez

      View the complete gallery

      About this office
      Frederico Valsassina Arquitectos
      Office
      Cite: "Residence in Colares / Frederico Valsassina Arquitectos" [Casa em Colares / Frederico Valsassina Arquitectos] 08 May 2018. ArchDaily. (Trans. Carvalho, Guilherme) Accessed . <https://www.archdaily.com/893600/residence-in-colares-frederico-valsassina-arquitectos/> ISSN 0719-8884