the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Canada
  5. Perkins+Will
  6. 2017
  7. Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will

  • 09:00 - 28 April, 2018
Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will
Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will, © doublespace photography
© doublespace photography

© doublespace photography © doublespace photography © doublespace photography © doublespace photography + 23

  • Architects

  • Location

    Ottawa, ON, Canada
  • Lead Architects

    Andrew Frontini, Matt Johnston, D’Arcy Arthurs, Joseph T. Connell, Lara Leskaj
  • Area

    835000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Landscape Architect

    DTAH
  • Heritage Consultant

    EVOQ Architecture
  • Construction Management

    PCL Construction
  • Managing Principal

    D’Arcy Arthurs
  • Design Principal

    Andrew Frontini
  • Associate Principal

    Matt Johnston
  • Project Architect

    Werner Sommer
  • Architect

    Robert Van Lin
  • Principal

    Fred Vermeulen
  • Principal, Interiors

    Joe Connell
  • Interiors Project Manager

    Jennifer Carzoli
  • Senior Interior Design

    Lara Leskaj
  • Interior Designer

    Courtney Ruhl, Rebecca Hinss, Paula Swanborough
  • More Specs Less Specs
© doublespace photography
© doublespace photography

Text description provided by the architects. In the heart of Canada’s capital, the iconic Bank of Canada stands boldly in Ottawa’s Parliamentary District. In January 2012, Perkins+Will was awarded the commission to transform the operations, space and working culture of one of Canada’s finest institutions. Perkins+Will revitalized a proud piece of Arthur Erikson’s architectural heritage by creating a re-energized workplace and world-class headquarters for the Bank. The revitalization thoughtfully injects a new era of sustainability, energy efficiency, data and seismic technology inside the workplace, bank building, and mirrored twin towers.

© doublespace photography
© doublespace photography

Introducing a contemporary architectural vocabulary, the new civic plaza vividly animates the intersection at Wellington and Bank Street. Dark bronze metal and angled glass inspired by Erikson’s chamfered glass towers and green-black granite sourced from Quebec are a nod to Erickson’s original design. Juxtaposing architecture and skyline, dramatic crystalline triangles rise from below, proudly animating the parliamentary district. As a gift to Ottawa, the Bank of Canada Currency Museum was moved from inside the Bank to an accessible public space below the landscaped plaza, drawing pedestrians in.

© doublespace photography
© doublespace photography
© doublespace photography
© doublespace photography

Perkins+Will thoughtfully restored Erikson’s original vision for the Winter Garden atrium, while bringing currency to the Bank’s workplace. The renewal project transforms the atrium’s underutilized real estate into a secure, collaborative nucleus for the Bank. Interior foliage references both Erickson’s love of the Canadian landscape and enhances a workplace culture that promotes wellness. Original architecture remains largely untouched. The new active work hub is further animated by an exterior pathway that creates a visual connection between the Bank, civic plaza, and the city beyond.

© doublespace photography
© doublespace photography

Within the workplace, the design solution confidently moves away from private workspaces to an open environment. Access to a variety of flexible, technology-enabled workspaces not only liberate staff from their desks but also signifies an employer responding to the needs of a new generation of talent. Designing spaces that encourage face-to-face connections and knowledge exchange are central to both increased productivity and a more engaged workforce.

© doublespace photography
© doublespace photography

Interconnected spaces on the main floor and the level below allow the Bank to create a new destination for conferences and events in Canada’s capital city. The latest technology, together with adjacent lounges and integrated food and beverage service, provides support to a wide variety of meeting spaces.

© doublespace photography
© doublespace photography

Inside the iconic towers, Perkins+Will executed system-wide upgrades targeting LEED Gold to align the facility with modern sustainability mandates. Maintaining the visual integrity of the historic façade, a dynamic buffer zone was installed by laying the second skin of glass 18” inside the building envelope. Increasing occupant comfort, this solution supports modern technology, while downsizing mechanical ductwork, leaving the original architecture intact.

© doublespace photography
© doublespace photography

New energy-efficient and cost-saving systems were invisibly layered into Erickson’s signature exposed concrete structure, resulting in a more efficient building and increasing overall energy performance by 40 percent. The renewal invisibly integrates power and data for 21st-century digital technologies, as well as a seismic strengthening of the original structure.

© doublespace photography
© doublespace photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bank of Canada Headquarters Renewal / Perkins+Will" 28 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893410/bank-of-canada-headquarters-renewal-perkins-plus-will/> ISSN 0719-8884
© doublespace photography

加拿大银行总部建筑更新 / Perkins+Will

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.