the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. Spain
  5. AMOO
  6. 2018
  7. Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque

  • 03:00 - 23 April, 2018
Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 22

  • Architects

  • Location

    Carrer de Martínez de la Rosa, 27, 08012 Barcelona, Spain
  • Author Architects

    Aureli Mora + Omar Ornaque
  • Client

    ‘El Villa’ Vermuteria del mar
  • Area

    87.2 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The premises are located in a building’s ground floor, in the Gracia neighbourhood in Barcelona. It has been catalogued with a level C of protection (Well of Urban Interest). As from the 90s, it has worked as a bar with a mixed licence. The interior, as it happens with the vast majority of ground floors from the 1900s in Barcelona, has the shape of an elongated tube, with a small patio at the back.

Section and Plan Sketches
Section and Plan Sketches

In order to reform the old establishment, the following criteria have been taken into account:

Restitution of the façade: in the original state, the entrance hole, with a height of 4.50m, was only covered halfway, with grates which belonged to an old smoke extraction, and a large opaque sign. The proposal eliminates these elements, going back to the original composition and dignifying the building.

© José Hevia
© José Hevia

Accessibility: the interior slopes are eliminated at the access, replacing them with a smooth slope, which is less than 4% and imperceptible. It goes from the entrance till the beginning of the bar.

Axonometric view
Axonometric view

Natural lighting: the restitution of the patrimonial façade, cutting out the original ceiling, duplicates the entrance of light from the access. At the back of the establishment, the closings of the old office are demolished and the distribution of the restrooms is modified to make two large openings which generate a new entrance of very necessary natural light.

© José Hevia
© José Hevia

Acoustic comfort: given the acoustic requirements of a public venue, the false ceiling and part of the sides have been covered with cork panels, a sound-absorbent material, so reverberation can be avoided and also to reduce transmission to the neighbours. The plastic qualities of the cork finish are used as the main decorative motif of the establishment.

© José Hevia
© José Hevia

Having completed these essential criteria, the project’s strategy consists of differentiating two sectors in one space. In the first place, the perimeter is projected, formed by the cork and tile coverings, and pavements and walls with a continuous covering. In the second place, a series of construction objects are built, with envelopes lined with marble tiles, scattered throughout the premises. Through its geometries, the uses are arranged:

© José Hevia
© José Hevia

Surrounding: as we have said beforehand, the false ceiling and the walls are lined with cork, an element which evokes fishing materials, making use of its cutting to generate stripes which will generate a rhythm throughout the local and where the light bulbs will be placed, as if they were floating. In this existent false ceiling, a series of holes are made to decongest the premises and to accentuate the rhythm towards the interior, looking for a sensation of natural zenithal lighting. Most of the walls have auxiliary work bars, lined with white/blue bevel tile and white tile; the different combinatory motifs end up generating abstract murals that are distributed throughout the establishment, and at the same time they evoke Andalusian arabesques. Finally, a continuous self-levelling pavement is related to the walls, giving a sense of abstraction to the whole.

© José Hevia
© José Hevia

Objects: two auxiliary tables, the folding screen, the bar-counter and the table. Each element, with its singularities, gives a different nature to each part of the bar, generating diverse atmospheres for customers who look for alternative ways of locating themselves. Tall stools are designed, and they relate the cork of the false ceiling to the rest of the establishment. Lastly, we opted for an exempt washbasin in the toilet hall, which contrasts with the green in the patio. As a whole, a series of elements that are part of the remains of the fictitious shipwreck of a large marble fishing boat.

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
AMOO
Office
Cite: "Refurbishment of Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque" [Reforma Bar El Villa - Vermuteria del Mar / AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque] 23 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892987/refurbishment-of-bar-el-villa-vermuteria-del-mar-amoo-aureli-mora-plus-omar-ornaque/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.