All
Projects
Products
Events
Competitions

The Sekforde / Chris Dyson Architects

The Sekforde / Chris Dyson Architects

© Peter Landers © Peter Landers © Peter Landers © Peter Landers + 17

Renovation  · 
Greater London, United Kingdom
  • Architects Authors of this architecture project Chris Dyson Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    HESmith, Koster, Ochsner, Reclaimed London, Schüco
© Peter Landers
© Peter Landers

Text description provided by the architects. The brief for the works at The Sekforde centred around two elements 1)The historic pub building which required a detailed restoration 2)The creation of a new build which would occupy the disused, street facing, service yard. It was clear from the outset that the client, from a law background, had a passion for sensitively restoring the historic building where he would become the final live in landlord to the restored pub.

© Peter Landers
© Peter Landers

The initial Consent allowed for minimal works to the façade of the Historic Building. During a visit to site, while repair work was underway, CDA discovered that the original bricks beneath a layer of cement based render appeared of decent quality. An archive photograph lead to a second application and the restoration of the original façade with exposed brickwork and wood grain shopfront at street level.

© Peter Landers
© Peter Landers

Internally the timber panelling, fireplace and bar at ground floor level have been carefully restored. The former cellar at basement level now contains a restaurant with fully restored brickwork walls. The first floor contains a ballroom, in which Georgian timber panelling, mouldings and covings have been carefully detailed, with the colour scheme taking influence from the Yellow Room at the John Soane Museum.    

Section
Section

A map dating from 1872 showed the derelict pub yard was once occupied and was utilised in our application to establish a new 3 storey mixed use building. Constructed of reclaimed London stock bricks, this new build uses traditional decorative brick features such as tuck pointed gauged brick arches and recesses, along with a contemporary interpretation of Georgian proportions. Situated between the historic and new build we created a glazed link, forming a clear separation between old and new.

© Peter Landers
© Peter Landers

The integration of a complex heat recovery system and ground source heat pump and the use of reclaimed materials gives the project a further environmental sensitivity. The development is an example of successful collaboration across many disciplines, including the project manager on site, lighting specialists, M&E and the local council’s conservation department.

© Peter Landers
© Peter Landers

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Sekforde Street, Clerkenwell, London EC1R 0HA, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Sekforde / Chris Dyson Architects" 20 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892861/the-sekforde-chris-dyson-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.