the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Jos Tan Architects
  6. 2017
  7. Coronet / Jos Tan Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Coronet / Jos Tan Architects

  • 17:00 - 26 April, 2018
Coronet / Jos Tan Architects
Coronet / Jos Tan Architects, © Tom Ross
© Tom Ross

© Tom Ross © Tom Ross © Tom Ross © Tom Ross + 14

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Lead Architect

    Jos Tan
  • Builder

    Oli Dredge
  • Structural Engineer

    ZS Consulting
  • Area

    35.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Tom Ross
© Tom Ross

Text description provided by the architects. This brick home is one of a pair, built side-by-side c.1930. The brief was for a new bathroom and laundry, and a new kitchen and dining area that could entertain a large gathering while opening up to the backyard.

Plans
Plans

The first option we considered was to demolish the rear of the building to make way for a new addition, but it soon became apparent that the available budget would fall short of this plan. Instead, a decision was made to retain much of the existing brick structure, and pop out a small extension to the side.

© Tom Ross
© Tom Ross

This saved money in new structure and roofing while still allowing the entire back section to be reconfigured. We also liked how the home’s physical connection to its twin next door was maintained. Bricks were salvaged from demolition, and re-used in the extension. In the bathroom, fittings and fixtures were located in former door openings to increase effective width while preserving a memory of house’s past.

© Tom Ross
© Tom Ross

One of our tenets is that bigger is not necessarily better. Witnessing the huge difference in function and amenity achieved through this compact renovation has been very rewarding, as was sharing our client’s joy in the reinvigorated space.

© Tom Ross
© Tom Ross

View the complete gallery

About this office
Jos Tan Architects
Office
Cite: "Coronet / Jos Tan Architects" 26 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892680/coronet-jos-tan-architects/> ISSN 0719-8884