the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Kidosaki Architects Studio
  6. 2017
  7. Abo Residence / Kidosaki Architects Studio

Abo Residence / Kidosaki Architects Studio

  • 22:00 - 24 April, 2018
Abo Residence / Kidosaki Architects Studio
Abo Residence / Kidosaki Architects Studio, © Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

© Junji Kojima / 45g Photography © Junji Kojima / 45g Photography © Junji Kojima / 45g Photography © Junji Kojima / 45g Photography + 28

  • Structural engineer

    Hideyuki Hagiuda (KAP)
  • Mechanical engineer

    Haruo Nakamura (AIGI DENKO
  • General contractor

    SOUMIYA Corporation
  • Structural system

    RC
  • Main Materials

    Concrete, Steel, Selangan-batu, Granite
  • Site area

    350.11m2
  • Building area

    139.34m2
  • More Specs Less Specs
© Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

Text description provided by the architects. The property was on a low hill, and the client wanted the brand new residence in the familiar environment.  The east side was a steep slope with the open front, and his top priority was the “dwelling space with the living room with the extensive view where he can spend the extraordinary life.”  The client was well aware of my design style to details, and was convinced that “the dwelling space of my wish and your style resonate each other.”

© Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

When I visited the property, I climbed on the surrounding walls and checked how I could secure the view, the theme of this residence, from various aspects.  It faced Mt. Ontake in the distance, and I determined to have the floors as high as possible in order to secure the undisturbed view.

© Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

Therefore, I decided to have the 1st floor at 2-meter higher than the road, on which rooms family members do not frequent, e.g. a tatami room, were assigned.  The main living space was assigned to the 2nd floor, which is 5-meter higher than the road in front, to create the living environment with no neighborhood houses in the view.  

Elevations + Section
Elevations + Section

The main entranceway is deliberately blocked from the view so that the spectacular panorama of over 180 degree range can welcome visitors upon opening the entrance door on the 2nd floor.     

© Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

The dwelling space supported by 3-meter cantilevers from three wall pillars floats in the air, and offers the unique sight framed by the 2-meter deep canopy and terrace.  

Inside is structured rather simply.  Open the sliding partitions of the master bedroom and the kid’s room on both sides of the living room, and the huge space of 20-meter width appears.  Its size overwhelms the norm of average residential houses, and the large opening with the transparent corners shows Mt. Ontake and the townscape at the foot from afar in the picture frame.  The scenery is stunningly picturesque and should add unprecedented touch to the life of my client.

© Junji Kojima / 45g Photography
© Junji Kojima / 45g Photography

View the complete gallery

About this office
Kidosaki Architects Studio
Office
Cite: "Abo Residence / Kidosaki Architects Studio" 24 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892614/abo-residence-kidosaki-architects-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.