the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Spaces Architects@ka
  6. 2017
  7. J House / Spaces Architects@ka

J House / Spaces Architects@ka

  • 20:00 - 28 April, 2018
J House / Spaces Architects@ka
J House / Spaces Architects@ka, © Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

© Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal + 31

  • Architects

  • Location

    New Delhi, India
  • Lead Architect

    Kapil Aggarwal
  • Design Team

    Kapil Aggarwal, Pawan Sharma, Praveen Sharma
  • Area

    5000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

Text description provided by the architects. J House is a weekend home, located in Delhi, with plot area of 1800 sq.ft. The house is designed in a contemporary style of architecture with a lot of open spaces to ensure visual connectivity between all the floors and allows an abundant inflow of natural light and air.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The designing has been done considering client's brief who wanted a distinctive but a simple family abode. So we visualized the house as an expression of Indian modern and contemporary architecture with a minimal material palette.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The residence is located in an urban context, having a strategically planned outward looking interior space with required privacy created by the usage of louvers and screens. The house responds well with internal connectivity and provides interactive spaces for the family, and aimed towards allowing maximum daylight into the interior spaces. All the walls are majorly planned in monochrome and splashes of colors have been added with bright colors in artwork and furniture.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The elevation is purely driven from the functions of the interiors. A few blocks have been carved out from the elevation to accommodate multiple terraces which in turn enhance the experience in the interiors. These terraces had to be covered up in a way to create cozy semi-private zones rather than having a direct sight from the street. Wooden and metal elements are custom designed to both create the privacy needed and also create the play of light and shadows in the interiors. The major element in the left part of the elevation is a staircase which had to be treated well to make it a distinctive feature as well. The front wall uses large glass panes shaded using wooden louvers and an abstract cantilevered roof element above it.

The house spans to three levels with 5000 sq.ft of built-up area.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

As per the client requirement, a bedroom, kitchen, study, drawing and dining are kept on ground floor, interconnected from within by triple height spaces allowing light to travel throughout the house. This triple height space is characterized with a rough Indian Gwalior stone, placed in different sizes adding a very subtle texture in the space.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The first floor has 2 bedrooms, a family lounge and a small terrace in the front with a tree in the center. This terrace is a semi open space covered with wooden louvers scaling up to the second floor creating a double height volume.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

On the second floor the house opens up to a big terrace garden which experienced as an extended part of the lobby. This terrace interacts well with a visually connectivity to the interiors and the terrace below.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Usage of greenery both in the interiors as well as exteriors enhances the quality of living and also adds to the minimal palette used throughout.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

View the complete gallery

About this office
Spaces Architects@ka
Office
Cite: "J House / Spaces Architects@ka" 28 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892565/j-house-spaces-architects-at-ka/> ISSN 0719-8884
© Bharat Aggarwal

独立住宅 J,空间可容纳更多的空气和光 / Spaces Architects@ka