the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Porter Architects
  6. 2017
  7. Lake Wendouree House / Porter Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lake Wendouree House / Porter Architects

  • 17:00 - 17 April, 2018
Lake Wendouree House / Porter Architects
Lake Wendouree House / Porter Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 24

  • Other Participants

    TGM Engineers
  • Lighthouse Building Surveyors

    Nat Twaits Building
  • Budget

    $300,000 AUD
  • More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. When Tom and Meeghan McInerney bought a 1940s house in Lake Wendouree it was, despite its age, anything but a renovator’s delight. Previously owned by two sisters who had lived there for 60 years, the property had been extremely well looked after, even coming with a maintenance record that detailed such upkeep as biannual repainting.

Proposed Floor Plan
Proposed Floor Plan

The original timber paneling and ornate plasterwork on the ceiling were also in pristine condition. Nevertheless, the couple was keen to create a light, modern space within their new family home, and Ballarat architect Nathan Porter shared their vision. “It was very dark and underwhelming (and) one of the things Meeghan and Tom wanted to do very early on was have a glimpse of naturally lit spaces as soon as you enter the building,” says Nathan. “We kept as much original as possible, but there were some helter-skelter areas at the back that needed a good tidy up.”

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The plan was to create two architecturally delineated zones, the original front with bedrooms, bathrooms and a study, leading to a contemporary, naturally lit extension. The existing hardwood floors that were in perfect condition at the front of the house were matched with recycled floorboards in the rear extension, creating a common thread which works for both zones and unifies the new and the old. The bedrooms have been treated to contemporary en-suites, with on-trend black tap fittings and classic wall tiles sourced by the couple.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Generously-sized windows look out onto the north facing backyard, this larger living space where the family has spent plenty of time since moving in at the end of March this year. “What we found as we put the glass in was it opened up to all these vistas of other beautiful details in houses around town,” says Nathan.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

A small courtyard created by two little zones gives clear surveillance over the backyard and lets Tom and Meeghan supervise their young daughters without hovering over them. Timber paneling breaks up the expanse of brickwork on the facade, while reclaimed 1940s bricks were laid in a contemporary pattern to continue the union between the old and the new. Meghan's favorite aspect of the renovation, however, is the naturally light-filled kitchen. “It’s a beautiful kitchen to work in,” she says. “I just love how we’re living in the house. It’s exactly how we envisaged having the kids playing here, and we’ve had some nice dinner parties.” She looks to Nathan who nods and says, “It’s probably exceeded our expectations.”

View the complete gallery

About this office
Porter Architects
Office
Cite: "Lake Wendouree House / Porter Architects" 17 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892439/lake-wendouree-house-porter-architects/> ISSN 0719-8884