All
Projects
Products
Events
Competitions

Amini House / Shoresh Abed

Amini House / Shoresh Abed

© Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi + 19

Houses  · 
Bukan, Iran
  • Architects Authors of this architecture project Shoresh Abed
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Akpa, Equitone, Lunawood, Woodplastic
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Text description provided by the architects. The main purpose was this house as a pattern for urban construction in low population Kurdish city, namely Bukan, which is located in a rocky mountainous area with cold climate. -Different but with local specifics (minimum number of openings and maximum use of rock) to reminiscence of the past memories to passersby. Moreover, due to the entrepreneur’s overseas profession, the transnational aspects of the project were also important.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

The collage-like arrangement of simple volumes with direct lines as assorted pieces— concurrency of reminiscence of bygone architectonic features of the region with nowadays architecture and technology— drew us closer to the original idea. Hereof Peter Holly paintings could helpful for us.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

1. To make legal use of the mountainous rocks of one of the neighbor villages, as a dominant historical material of the region, to cover ground floor, yard, and parts of the first floor.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

2. Use of fiber cement on other parts that unlike rocks, was an industrial material with specified sizes, segments and numbers ordered from Belgium by the entrepreneur. Fiber cement acts as a counterpart for natural rock. Pieces of fiber cement joint with aluminum punches that with pieces of rock infuses a coldness sense.

Perspective Section 1
Perspective Section 1

3. To design an enclosed exterior façade with the minimum numbers of opening due to the high slope of eastern pathway which might let passersby see the interior parts of the building, we decide to install flexible and fixed wooden louvres before the main wall’s openings, let inhabitants have sufficient light and as well as have more view control. Moreover, extending the louvers to a higher level as a parapet, made the south-eastern courtyard a safe site to the inhabitant, and also was helpful to infuse a rigid sense of the building form.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Amini House / Shoresh Abed" 21 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892435/amini-house-shoresh-abed/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.