Marian. Family House in Ullastrell / Carles Marcos

Marian. Family House in Ullastrell / Carles Marcos

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 37

Ullastrell, Spain
  • Architects: Carles Marcos
  • Area Area of this architecture project Area:  195
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE, Technal, Ikea, Euronit
  • Structures:Laia Marín
  • Installations Consultant:Lluís Duart S.L.P
  • Collaborators:Oriol Serra
  • City:Ullastrell
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The house sits on the southeast slope of Ullastrell, a tranquil village about 45 minutes from Barcelona. An old concrete mass wall contains the inclined terrain, which is 4 meters high above the street. We chose to preserve it and reinterpret it as a plinth for the new building. The wall becomes the base on which the new house is set. The house, for a couple, must be comfortable, economical and expandable in the future. We propose the program as an addition to rooms that are juxtaposed parallel to the direction of the street, thus occupying as little space as possible on the ground.

© José Hevia
© José Hevia
Site Plan
Site Plan
© José Hevia
© José Hevia

Built with load walls, the house is projected in two directions. Longitudinally, the sequence of rooms dilutes the general limits of the interior space, emphasized at the same time by the continuous structural rhythm of the unidirectional slab. In the transverse direction, we looked for maximum permeability from the outside through each of the domestic spaces, to promote the entrance of the sun, cross ventilation and the constant visual relationship with the environment.

© José Hevia
© José Hevia

The main rooms of the house make sense as a sum of small spaces, where each room is complemented with other spaces of size and proportion suitable for its use. The outer space, partially inclined, takes shape as a result of the position occupied by the house on the ground and especially its relationship with the boundary defined by the large existing wall.

© José Hevia
© José Hevia
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Marian. Family House in Ullastrell / Carles Marcos" [Marian. Casa Familiar en Ullastrell / Carles Marcos] 15 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892262/marian-family-house-in-ullastrell-carles-marcos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.