the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. MRTN Architects
  6. 2017
  7. Dark Light House / MRTN Architects

Dark Light House / MRTN Architects

  • 19:00 - 11 April, 2018
Dark Light House / MRTN Architects
Dark Light House / MRTN Architects, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 19

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. Located in Rye on the Mornington Peninsular, Dark Light House is a modest addition to a family home designed and built in the late sixties. Originally built as a holiday home the owners’ required additional living space but not at the expense of the detail and character of the original. Our design connects the addition to corner of the original and creates a play between light and dark, east and west, new and old. Through a minor intervention of the existing and a small addition the entire house is reimagined. The whole is greater than the sum of its parts.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The original holiday home, designed by Peter Fawns in 1966, possesses the traits of well-planned and efficient homes that were typical of the Small Homes Service. The house was remarkably intact and little changed over time with the exception of a bathroom upgrade. The clients’ favourite feature being the hardwood timber ceiling that had developed a rich patina over the past 50 years.

Floor Plan
Floor Plan

As a full time family home the house lacked the separation of living types that enables simultaneous activities to occur and the original but modified kitchen was also not living up to daily family life. Our brief was to provide a second living space and a new kitchen; the budget was limited and managed carefully – not changing from the outset of the project to completion. The most important component of the brief however was that the original house should be altered as little as possible. The assumption was the kitchen would be upgraded in its existing location with living space added to the east.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Our proposal was to locate a new pavilion that allowed for a place to eat, live and cook in while at the same time becoming the new front entry and access point to the back yard. Tentatively connected to the north-eastern corner of the original the addition pushes into the garden allowing the living room to frame a Moonah Tree that was particularly loved by the clients. The new pavilion duplicates the living area size the original, providing dining and living spaces in both the original and new areas of the home.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The addition was designed to compliment the original, refer to it but not to imitate. The intention was to provide contrast but in a way that was not simply doing the opposite. Design influences and construction techniques on the original design were considered, particularly the influence of Japanese architecture, the glazed walls that are part window frame part structural studs and low pitched roofs with generous eaves.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The addition retains the idea of the ceiling being the principle feature of the space. A baffle ceiling structure of hardwood glum-lam rafters provides the clear span structure while becoming the ordering principle for the plan below. West facing glazing continues the line of the original east facing window wall, sliding timber screens allow the occupants to control afternoon summer sun while the burnished concrete slab provides thermal mass in winter.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Dark Light House / MRTN Architects" 11 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892215/dark-light-house-mrtn-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.