the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. fala atelier
  6. 2017
  7. House In Rua do Paraíso / fala atelier

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House In Rua do Paraíso / fala atelier

  • 09:00 - 5 April, 2018
House In Rua do Paraíso / fala atelier
House In Rua do Paraíso / fala atelier, © Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 7

  • Architects

  • Location

    Porto, Portugal
  • Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Lera Samovich, Paulo Sousa
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. A bourgeois 19th-century single-family house was to be divided into a series of identical studio apartments: four living spaces, some circulation areas, and a private backyard. The project happens within a given system of constraints, aiming at an unexpected complexity, finding a certain interest within a very banal set of programs. 

Volume Concept
Volume Concept

Unorthodox everyday spaces are built according to a clearly defined syntax and grammar. The four living rooms are different from each other while sharing the same language, the same set of figures. A defined number of elements - morphemes - within which the project operates: the stepped wall, the curve, two doors (one pink and one green), the striped surface of the floor. The living area becomes a gallery space.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The front facade is almost unchanged. The shabby tiles are replaced by polished green marble contrasting with the roughness of the existing granite frames. A circle of white marble is added to balance the composition. 

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The back facade is rebuilt. It becomes taller to match the neighbor's scale, like a mask or a temple, with two square windows framing interior scenarios. The polished facade has a bold pattern of vertical stripes assembled with white, green and black marble, creating a rich, yet flat, surface. 

Interior Drawing
Interior Drawing

The entrance door is hidden within the pattern and a brass circle ends the piece. The pattern disguises the scale of the building and its program while being unnecessarily proud and exuberant. The back facade becomes a painting for neighbors to look at, the main facade for private use.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

View the complete gallery

About this office
Cite: "House In Rua do Paraíso / fala atelier" [Casa na Rua do Paraíso / fala atelier] 05 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891928/house-in-rua-do-paraiso-fala-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.