City Library Rottenburg / harris + kurrle architekten bda

City Library Rottenburg / harris + kurrle architekten bda

© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe+ 13

Rottenburg, Germany
  • Area Area of this architecture project Area:  2038
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Roland Halbe
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: TECU®, Interpane, Sto, Wienerberger, Facade system, Load-bearing outer wall, Roof covering, Schuco, Window glass, Window profile system
  • Lead Architects:Bertram Wruck, Vojtech Bast, Florian Foetsch, Kristina Herberg, Mirko Schaab
  • Construction Management:Göppel Strittmatter Hallig, Gesellschaft von Architekten mbH, Ludwigsburg
  • Landscape Architect:Schmid | Treiber | Partner Freie Landschaftsarchitekten, BDLA, IFLA, Leonberg
  • Structural Engineer:Engelsmann Peters GmbH Beratende Ingenieure, Stuttgart
  • Building Services Planning:Heimann Ingenieure GmbH, Lorsch
  • Building Physics Planning:TEB GmbH, Vaihingen/Enz
  • Fire Protection Planning:Planungsgruppe Kuhn GmbH & Co.KG, Sindelfingen
  • Kitchen Planning:Edgar Fuchs GmbH, Kirchentellinsfurt
  • Client:Stadt Rottenburg am Neckar, represented by Hochbauamt, Rottenburg am Neckar
  • City:Rottenburg
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The new town library is built in the town centre, between the medieval town centre and the Episcopal palace, serving on this prominent site as a new public meeting place.

Site Plan
Site Plan

The result is a communicative building in the urban fabric. Communication meaning, on this urban-spatial level, that topics of the environment are recorded, interpreted and re-rendered. So something new emerges whose “genetic code” is drawn from the environment. The building form for the city library was developed from the cranked form of the neighbouring buildings. This creates a spatial dialogue. The library is located at the interface of very different scales. The varying eaves heights of the new building - due to the straight pitched roof on the cranked building plan transfers between the grandeur of the Episcopal Palace and lower buildings of the old town.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
First Floor Plan
First Floor Plan
© Roland Halbe
© Roland Halbe

The entrance level, with generous reception desk, is about public communication and is characterised by its maximum openness. An open house for the citizens of the city with a cafe that can also be used for events in the evening. The upper floors are available to the public for reading and learning. The extensive walls are largely covered with library shelves. These are interrupted by large windows with deep reveals, which are suitable for sitting and reading. The readers in the windows become visible from the outside, proclaiming the function of the building into the public space.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Section
Section
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rottenburg, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "City Library Rottenburg / harris + kurrle architekten bda" 05 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891897/city-library-rottenburg-harris-plus-kurrle-architekten-bda> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.