the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. bauzeit architekten
  6. 2016
  7. House in Hauterive / bauzeit architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Hauterive / bauzeit architekten

  • 11:00 - 5 April, 2018
House in Hauterive / bauzeit architekten
House in Hauterive / bauzeit architekten, © Yves André
© Yves André

© Yves André © Yves André © Yves André © Yves André + 59

© Yves André
© Yves André

Text description provided by the architects. Located near the village of Hauterive and overlooking the lake of Neuchâtel, a new construction was built over the basement of a pre-existing building. The apparent volume of the old building was completely demolished and the premises in the basement reorganized.

© Yves André
© Yves André

The new construction on the upper level takes exactly the outer perimeter of the demolished volume. A single- storey wooden volume with a pure four-sided roof forms the living space that opens onto the lake from the south through large bay windows and onto the rear garden with views of the Jura mountains. Glass facades folding inwards create on the north side the entrance and on the south side a covered terrace with panoramic views.

© Yves André
© Yves André
Basement floor plan
Basement floor plan
© Yves André
© Yves André
Ground floor plan
Ground floor plan
© Yves André
© Yves André

The plan is organized around a central element, the staircase, which connects the two floors. This one is crowned by a large well of light in pyramidal shape exploiting the volume of the roof. The lower floor was completely redesigned to make the most of the existing space bringing natural light to all living spaces. To complete these, two small courtyards were dug in the topography on the east and west facades. A linear space with a courtyard at each end houses a multi-purpose exhibition room and a relaxation room. An independent apartment for friends is organized on the remaining volume on the south side with exit on the large lower terrace with swimming pool.

Section
Section
© Yves André
© Yves André
Section
Section

Two distinct worlds are superimposed; a more aerial and open on the upper floor, the other more intimate and contained on the lower floor. One was cut in the topography in concrete and natural stone, the other is the fluid space contained between the floor and the roof materialized in glass and wood.

© Yves André
© Yves André

View the complete gallery

About this office
bauzeit architekten
Office
Cite: "House in Hauterive / bauzeit architekten" 05 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891841/house-in-hauterive-bauzeit-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.