the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cemetery
  4. France
  5. A6A
  6. 2014
  7. Cemetery Extension / A6A

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cemetery Extension / A6A

  • 09:00 - 1 April, 2018
Cemetery Extension / A6A
Cemetery Extension / A6A, Courtesy of A6A
Courtesy of A6A

© Agnès Clotis © Agnès Clotis © Agnès Clotis Courtesy of A6A + 28

  • Architects

    A6A
  • Location

    17600 Sablonceaux, France
  • Collaborators

    Atelier Archipel, A2I infra
  • Area

    2517.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

Text description provided by the architects. The Sablonceaux cemetery extension project represented for us the first opportunity to intervene on a protected site. A way to reaffirm our point of view on an located architecture, able to jostle and surprise while respectfully insert in its context. An architecture that is both touching and expressive.

Courtesy of A6A
Courtesy of A6A
Floor Plan
Floor Plan
© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

The project is located at the foot of the Abbey, in the extension of the old cemetery. On a sloping ground towards a river, in a close relationship with the territory, it seeks to integrate delicately without modifying the topography. Thus, the new cemetery can be read like a line in the landscape, a new stratum.

Courtesy of A6A
Courtesy of A6A

The constructed elements come to underline the Abbey. The use of “site concrete” constitutes the link between our intervention and the existing one. We want to establish a continuity in the materials, based on their expressive truth.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis
© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

Go for the limestone where the stones of the Abbey could be extracted. Use it differently, in a contemporary way. Draw inside the memory of the place. These walls mark the new entrance and invite you to contemplate from a new angle the monument. A course is defined around it, accentuated by the declivity of the field. Inside, the columbarium rises in front of us, hiding and revealing the existing wall, in a game of depths and rhythms that highlights the present stone, the passing time.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

An elevated platform, like a promontory on the landscape, establishes the transition between the old cemetery and its extension. Inside it that the Jardin des Souvenirs takes place. It becomes a place of singular meditation, held by the expressive force of the concrete sails. A privileged place to contemplate the landscape running away, seek a horizon in the Charente plain, a position to think about the paths traveled.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cemetery Extension / A6A" 01 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891614/cemetery-extension-a6a/> ISSN 0719-8884
Courtesy of A6A

Sablonceaux 墓地扩建,现浇混凝土连接历史的回忆 / A6A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.