the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Latvia
  5. INT2architecture
  6. 2017
  7. Interior ILL / INT2 architecture

Interior ILL / INT2 architecture

  • 05:00 - 3 April, 2018
Interior ILL / INT2 architecture
Interior ILL / INT2 architecture, Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

Courtesy of INT2 architecture Courtesy of INT2 architecture Courtesy of INT2 architecture Courtesy of INT2 architecture + 59

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

Text description provided by the architects. A small private house is located in a picturesque place about 30 km from Riga. The land plot is on the boarder of the forest and is located near the Gulf of Riga. A separate position of the buildings (house and garage) on the site is due to the fact that they were erected on the previously existing foundations. The buildings are connected by a terrace.

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

The house is functionally divided into two parts: the main and guest areas. Connection between the zones is carried out through an indoor passage in the building, which visually connects the courtyard with the forest. For external finishing and the terrace, Latvian granary board impregnated with a hydrophobic compound was used. The roof and facades of the house are finished with anthracite standing seam roof panels.

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

From the guest side of the house there is a small roof overhang and a mini-terrace for storing firewood for a wood stove in the living room. On the terrace from side of the main bedroom there is an outdoor shower. Interior of the house is minimalist: simple finishing, lack of catchy details and decor, ecological materials. Emphasizing the connection between the forest and the interior is the main concept of this project.

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

A laconic interior background is created with the help of Latvian birch plywood and Douglas fir flooring.
The main space of the house is the kitchen-living room with a 5-meter-high ceiling and a dark plywood "box", in which the main technical rooms are concentrated (laundry-boiler room, guest bathroom, entrance hall). In other rooms the ceiling is suspended hiding the building's engineering equipment (air conditioning, ventilation, etc.)

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

The guest part of the house is separated from the main house by a covered passage. The guest bedroom has a spacious bathroom with a small sauna and a shower.

Courtesy of INT2 architecture
Courtesy of INT2 architecture

View the complete gallery

About this office
Cite: "Interior ILL / INT2 architecture" 03 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891603/interior-ill-int2-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.