the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Brazil
  5. GOAA
  6. 2016
  7. Retrofit in the Castelo Branco Building / Andrade Morettin + GOAA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Retrofit in the Castelo Branco Building / Andrade Morettin + GOAA

  • 13:00 - 28 March, 2018
Retrofit in the Castelo Branco Building / Andrade Morettin + GOAA
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

© Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi + 20

  • Architects

  • Location

    Brás, São Paulo - State of São Paulo, Brazil
  • Architects in Charge

    Vinicius Andrade, Marcelo Morettin, Guido Otero e Ricardo Gusmão
  • Area

    5000.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Text description provided by the architects. Of remarkable presence in the landscape of the Concordia, the Castelo Branco building was underutilized, its facade of monumental dimensions and animated by its brise-soleil did not reflect the abandonment of its interior. If on the one hand, the intense movement of Rangel Pestana Avenue makes it difficult to lease the large office floorplans, on the other hand, it produces such appreciation of the commercial space on the ground floor that makes impossible any intervention that would consider closing it. 

The project seeks to reconcile two demands: to create a comfortable and attractive access for the office floors tenants and to maintain direct access to the retail space on the ground floor. The result is a design made with materials that are recognizable in the landscape of the region, enabling quick and clean construction and creating a clear access space. By taking advantage of an old disused ramp, the new entrance seeks to be direct and generous seeking to capture the attention of the pedestrian to the interior of the building.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi
Section
Section
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

In the office spaces, minimal interventions sought to recover the existing finishes within the sets. The granite flooring in the circulation was maintained and the frames and bricks recovered to facilitate its use. In the rooftop, we proposed the installation of a pavilion made with a pre-fabricated wooden structure that would house a space for events and a restaurant. This equipment allows a public access to the panoramic view and creates a space of contemplation at the top of the metropolis of São Paulo.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Retrofit in the Castelo Branco Building / Andrade Morettin + GOAA" [Retrofit no Edifício Castelo Branco / Andrade Morettin + GOAA] 28 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891465/retrofit-in-the-castelo-branco-building-andrade-morettin-plus-goaa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.