the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Helena Botelho Arquitectura
  6. 2017
  7. House in Fátima / Helena Botelho Arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Fátima / Helena Botelho Arquitectura

  • 05:00 - 26 July, 2018
House in Fátima / Helena Botelho Arquitectura
House in Fátima / Helena Botelho Arquitectura, © Nuno Almendra
© Nuno Almendra

© Nuno Almendra Cortesia de Helena Botelho Arquitectura © Nuno Almendra © Nuno Almendra + 43

  • Collaborators

    Andreia Veríssimo, João Veríssimo, Tiago André Pinto, Miguel Cavaleiro
  • Structure Engineer

    Betar, Miguel Villar
  • Hidraulic Engineer

    Betar, Andreia Cardoso
  • Electric Engineer

    Ohmsor, João Mira
  • Ventilation and Exhaustion of Smokes

    Ohmsor, David Ferreira
  • Work Supervision

    HP Engenharia, Henrique Abreu
  • Constructor

    DVR - Construções Divireis
  • Client

    Congregação das Oblatas do Divino Coração
  • More Specs Less Specs
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

Text description provided by the architects. Opening the house to the exterior and making new connections to the surrounding landscape allowed, from the very beginning, to restore and regenerate the original appearance of the building. Moreover, with more natural light brought to the interior, the environment and spaces were totally refreshed.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

Concerning the space organization, the residence has three floors that can be simply descripted as follows: the ground floor, the entrance, and the social areas like the living rooms, dining room, kitchen, an office, and also a little chapel. On the -1 floor, we can find the private areas with the bedrooms.

Diagram
Diagram
Section A
Section A

The reorganization was essential: everything was reconsidered and redesigned, with new key pieces and restoring some old ones, thus merging the contemporary and the old in a delicate dialog. It’s was clear the difference of these spaces and their environments in the two floors, although all the interior spaces were equally treated, with no distinction.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

The redesign of the ground floor, where we have the entrance space was reconsidered, by opening he access stairs up until the attic, and a completely new design of the entrance and the corridors along the floor. The kitchen, with a huge upgrade to a more contemporary and adapted space, including a hatch connecting it to the dining room, which was a key piece of furniture joining these two spaces. We can find another living room, that works like a small library, and also a little office, close to the only bathroom of this floor, which, in turn, can easily be transformed into a bedroom for a guest or someone with reduced mobility. Here, there is also a new chapel space, where the design of new small pieces allowed a more simple and pure space for meditation.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

In the lower floor, there were shared rooms without comfort, some even without natural light. These were transformed into small individual and pleasant bedrooms, for resting and privacy. On the outside of this floor, the balcony was opened for a stronger relationship with the garden on the lower floor, and also for more qualified views to the surrounding landscape.

Cortesia de Helena Botelho Arquitectura
Cortesia de Helena Botelho Arquitectura

It’s visible all the integrated furniture design and all the woodwork details that allow the continuity along the different spaces, such as living rooms or the hallways and aisles, all linked by a thorough work between friezes, shelves, sideboards and doors, a mechanism based in space-light-material mindset.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

The original color of the furniture of the house, the dominant blue-grey shade, was recovered and reused like the color base of almost every new piece on the ground floor. Downstairs, where we have a large program, laundry room and five bedrooms, the key piece was the large box of wood that contained the bathrooms. That workpiece managed a completely new space with a special and particular atmosphere, which guide us into the bedrooms or to the outside garden.

Every step of the project was carefully considered, in pursuit of an intervention which respected the qualified pre-existences by giving some new contemporary values. The aim was to achieve a dialogic architectural intervention between the past and present time.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

View the complete gallery

About this office
Helena Botelho Arquitectura
Office
Cite: "House in Fátima / Helena Botelho Arquitectura" [Casa em Fátima / Helena Botelho Arquitectura] 26 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891435/house-in-fatima-helena-botelho-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.