the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Max Núñez
  6. 2015
  7. Ghat House / Max Núñez

Ghat House / Max Núñez

  • 13:00 - 25 June, 2018
Ghat House / Max Núñez
© Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 15

  • Structural Engineering

    Mauricio Ahumada
  • Building Contractor

    Francisco Álvarez
  • Landscape design

    Alejandra Marambio
  • Lighting design

    Estudio Par
  • Technical Inspection

    Alfonso Bravo
  • More Specs Less Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The house is located on a terrain that has a 25o inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre- existing conditions of the topography.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
© Roland Halbe
© Roland Halbe

The inclined surface of the roof is parallel to the natural slope of the site and it’s occupied by a large stair with unusual proportions for a domestic program. Below this oblique plane a diagonal interior space contains the different programs of the house. The monotony of the free plan is redefined by the slope, creating an interior topography of varying levels with different sizes and heights.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The roof is supported by 15 concrete columns with different sizes and shapes. Their geometry was determined by their structural needs and its heterogeneous shapes manage to individualize each column as a singular element, avoiding the reading of a rigid structural grid ordering the plan. Each column generates a particular point in space and the framing of the landscape between them is always diverse.

Courtesy of Max Núñez
Courtesy of Max Núñez
Axonometric
Axonometric
Courtesy of Max Núñez
Courtesy of Max Núñez

Four lighter volumes cladded in wood interfere with the surface of the roof and the space below it. Three of these volumes contain the private rooms, and the fourth, smaller in dimensions, contains a direct access to the roof from the inside. These volumes are located under, beside, and above the roof, establishing ambiguous relations between the private and public areas of the house.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

View the complete gallery

About this office
Max Núñez
Office
Cite: "Ghat House / Max Núñez" 25 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891421/ghat-house-max-nunez/> ISSN 0719-8884