All
Projects
Products
Events
Competitions

Bard Media Lab / MB Architecture

Bard Media Lab / MB Architecture

© Matthew Carbone © Matthew Carbone © Matthew Carbone © Matthew Carbone + 20

Laboratory  · 
Annandale-on-Hudson, United States
  • Architects Authors of this architecture project MB Architecture
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Edge, Lightolier, Marvin, Renlita USA, Vessel
  • Lead Architect

    Maziar Behrooz
  • Fabricators

    SnapSpace Solutions
  • College Rep

    Jeff Katz
More Specs Less Specs
© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

Text description provided by the architects. The Bard College Department of Experimental Humanities’ Lab is made from 4 recycled shipping containers. They were installed in half a day in the middle of the campus, close to a Frank Gehry concert hall, completely finished as shown, and fully operational in a couple of weeks. The double-wide, double tall arrangement yields a 15’ wide, 17’ tall main space, and a second-floor office totaling 960 sqft.

Floor Plans
Floor Plans
© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

The project arose out of a grant of $100,000 and was prefabricated, delivered and installed in half a day at a cost slightly over $200,000. As a prototype, it offers schools and universities an affordable solution to their urgent classroom space needs. The budget required that we explore options beyond conventional construction. We tapped into some of our previous explorations and projects with shipping containers and offered a completely prefabricated building that needs no more on-site work than the pouring of concrete foundation walls. At the end of the half-day installation, the Lab was occupied and within a few days, fully operational.

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

The Lab will rotate between various departments at the college; flexibility was, therefore, a given. By adding a large pivoting garage door that opens to a quad, the main room, a 17’ tall space, will transform to a stage-set for performances, concerts and theatrical events — engaging the quad and ensuring a productive relationship between the building and campus at large.

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

Our practice has made an effort to off-set our more robustly budgeted projects with affordable ones. The pre-fab solutions that we offer as stand-alone products are amongst the most affordable building solutions in any urban or near-urban area in the US. We hope they can help individuals, organization, and businesses that would otherwise be unable to engage with architects and architecture for their building needs.

Perspective Longitudinal Section 1
Perspective Longitudinal Section 1
© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 30 Campus Rd, Annandale-On-Hudson, NY 12504, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bard Media Lab / MB Architecture" 21 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891109/bard-media-lab-mb-architecture/> ISSN 0719-8884
© Matthew Carbone

'游吟'媒体试验室 / MB Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.