the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2017
  7. Résidence Courcelette / NatureHumaine

Résidence Courcelette / NatureHumaine

  • 13:00 - 20 March, 2018
Résidence Courcelette / NatureHumaine
Résidence Courcelette / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 19

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The transformation of this house opens it up, revitalizes the relationship between the spaces and creates a visual link between each one. A perforated mobile steel wall modulates the level of privacy between the living room and the two-storey-tall family room. By playing with the existing floors and creating new spaces, the concept transforms the perception of the dimensions of the house.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

A 2.8 m by 5 m living wall suspended above the family room is the key feature of the indoor environment. Upstairs, this green presence can be enjoyed from the open-plan office. Every element of this project underlying the owners’ passion for detail.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NatureHumaine
Office
Cite: "Résidence Courcelette / NatureHumaine" 20 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890997/residence-courcelette-naturehumaine/> ISSN 0719-8884