the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Norway
  5. JVA
  6. 2017
  7. Sykepleierskolen The Nursing School / JVA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Sykepleierskolen The Nursing School / JVA

  • 09:00 - 9 March, 2018
Sykepleierskolen The Nursing School / JVA
Sykepleierskolen The Nursing School / JVA, © Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

© Paul Paiewonsky © Paul Paiewonsky © Nils Petter Dale © Paul Paiewonsky + 33

  • Client

    Tandberg Eiendom AS
  • Entrepreneur

    SV Betong AS
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

Text description provided by the architects. The Nursing School at Dikemark was built in 1966. The building consisted of a low-rise containing the school program and a high-rise comprised of single-room student dormitories. The structure is cast in in-situ concrete, facades are clad in redbrick. Architecturally and tectonically the building was of high quality, and likely to have been an exemplary school of its time. The correlation between the two buildings create a nice forecourt, and the buildings are positioned high and unobstructed in the terrain. The building stood unused for several years and was practically a ruin prior to renovation.

© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

The Nursing School is presently renovated into 43 new apartments and rowhouses of varying size. The entirety of the existing building volume was made use of in the refurbishment. In the shaping of apartments and rowhouses, the existing structures have been made use of to the greatest possible extent, and existing qualities such as; existing spaces, materiality and the use of color in informing our design. The building volumes are principally unaltered apart from a new carpark beneath the forecourt. Where possible, openings have been made in loadbearing walls where it has been viable to facilitate larger continuous units without compromising the integrity of the existing structure. Existing floor slabs are more or less intact, with the exception of the row houses in the low-rise, where openings were made for internal stairs and lightwells, creating double-height spaces beneath skylights.

© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky
Refurbishment Diagram
Refurbishment Diagram
© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

The buildings advantageous position in the landscape and the views and vistas have been essential in informing the design of the apartments. In all essence, there is a consistent use of glass from floor to ceiling. In addition, all apartments and row houses have spacious private balconies or terraces. The new apartments are visually and constructively informed by the constraints of the existing construction, creating spaces with architectural qualities connecting the present day building to its history. The original construction and facade are visible in the new project where possible: Concrete surfaces, steel constructions, and redbrick facades.

© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

The new façade of the high-rise reflects the rhythm of the original redbrick façade with bands of windows varying in height. A good portion of the internal existing surfaces has been encapsulated on account of modern standards of acoustic, fire and climatic principles. The premises and possibilities of a renovation have given way to new and unexpected architectural qualities and solutions that would not have come into existence based on a rationale of building “from scratch”.  The forecourt between the two buildings has been incorporated into the renovation by means of a parking garage below and attractive common areas and playgrounds above. The row houses have private front gardens facing these common areas. Throughout the entirety of the planning and building process, there has been a continuous and close cooperation between entrepreneur, client and architect with the intent of optimizing the balance between economy and quality. This has resulted in a varied and affordable housing of a unique architectural quality.

© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

SYNAPS
The Nursing School at Dikemark was built in 1966. Originally consisting of a low-rise containing the school program and a high-rise containing student dormitories. Its present renovation has transformed this former school building into 43 new apartments and rowhouses. The building volumes are principally unaltered apart from a new carpark beneath the forecourt. The new apartments are visually and constructively informed by the constraints of the existing construction, creating spaces with architectural qualities connecting the present day building to its history. The premises and possibilities of a renovation have given way to new and unexpected architectural qualities and solutions that would not have come into existence based on a rationale of building “from scratch”.

© Paul Paiewonsky
© Paul Paiewonsky

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
JVA
Office
Cite: "Sykepleierskolen The Nursing School / JVA" 09 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890380/sykepleierskolen-the-nursing-school-jva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.