the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Innauer-Matt Architekten
  6. 2016
  7. Höller House / Innauer-Matt Architekten

Höller House / Innauer-Matt Architekten

  • 02:00 - 7 March, 2018
Höller House / Innauer-Matt Architekten
Höller House / Innauer-Matt Architekten, © Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter + 14

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. Building a house in the picturesque Bregenzerwald valley in Western Austria, on a very steep hill outside the village center, on a quiet road where several homes of varying size and artistic value had been built in recent years on both sides of the road. The Höller House is – and will, for topographical reasons, remain – the last house on the northern side. The assignment was to come up with a new building for this steep, exposed place, only used to herd goats before. A building that would be convincing in its noble simplicity while highlighting the best characteristics of the lot. An additional challenge was the future owner’s request for a private outdoor space.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Floor Plans
Floor Plans
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The front-gabled building, its roof ridge parallel to the hill, resembles the traditional farm buildings of the region, blending in with the landscape most naturally. We carefully placed it into the hillside situation like a solitaire, with only two of its three floors being visible. The entrance is not recognizable as such immediately, making the house seem somewhat unapproachable and more private. The access from the road is situated at a lower level and only at second sight, the concrete-covered cut into the hill can be identified as the entrance. Inside the house, several stairs lead from the double garage up the hill. On the first floor are the bedrooms, each of them with a terrace to the south. Here, the building opens up to the surrounding landscapes for the first time.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Sections
Sections
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

On the upper floor is the living area consisting of several layers or shells; at its core, the staircase which also houses a toilet and storage room. Around this solid core of exposed concrete is the living and dining area, bright and open all the way up to the ridge. The outermost shell consists of a covered terrace running all around the house, allowing for a smooth transition from the inside of the house to its natural surroundings. A screen façade of vertical and horizontal spruce slats, enclosing the room-high glass or spray plaster surfaces on the inside, gives the building a homogenous look. This way we created a wide spectrum of translucence and transparency which we gradually and individually adapted to each room, its purpose and the level of desired intimacy, preventing unwanted insights while making beautiful outlooks part of everyday life and living.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

View the complete gallery

About this office
Innauer-Matt Architekten
Office
Cite: "Höller House / Innauer-Matt Architekten" 07 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890227/holler-house-innauer-matt-architekten/> ISSN 0719-8884