the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Iran
  5. DOT Architects
  6. 2017
  7. Kar – Khaneh Office Building / DOT Architects

Kar – Khaneh Office Building / DOT Architects

  • 01:00 - 2 March, 2018
Kar – Khaneh Office Building / DOT Architects
Kar – Khaneh Office Building / DOT Architects, © Deed Studio
© Deed Studio

© Deed Studio © Deed Studio © Deed Studio © Deed Studio + 38

  • Architects

  • Location

    Tehran, Tehran Province, Iran
  • Lead Architects

    Arash Pirayesh, Mehran Haghbin
  • Design Team

    Mona Eghtesadi, Tooka Mahmodian, Bahar Ehsan
  • Area

    700.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Deed Studio
© Deed Studio

Text description provided by the architects. The boundary of the adjacent buildings is such that in its western side, according to the city laws and regulations, the building has a 45-degree fillet, and the front of the building on the east, is 10 meters behind, due to the expansion of its land with a twice in length.

© Deed Studio
© Deed Studio
Diagram 02
Diagram 02
© Deed Studio
© Deed Studio

It is only south facade of the project that allows in, natural light and provides urban views.The user is a creative firm who spends long hours at work, therefore, besides management zones, workstations, meeting and brainstorming areas, there is a need for rest and recreation space in the building.

© Deed Studio
© Deed Studio

The Vertical access is located at the northern end of the project. With the placement of a void stretched along East-West, natural light was provided in the staircase as well as the northern front of the office. Also, the addition of a vertical green wall inside the void, brings freshness into the work environment.

© Deed Studio
© Deed Studio

The vertical distribution of programs is in a way that the management rooms are on the upper floors, the work stations and brain storming rooms are in the middle floors, parking on the ground floor and the rest and recreational areas are laid down in the basement floor.

Section A
Section A

Considering the small width of the plot, in order to increase the efficiency of the space and create flexibility in interior’s layout, most of the enclosed areas such as server rooms, filing shelves and bookshelves were packed in the solid boxes on the south facade.

© Deed Studio
© Deed Studio

In response to the neighbor’s 45 degree fillet edge and considering the building’s front border set by regulations, the south façade was formed by a rhythmic pattern which is the result of playing with solid masses and windows. As a result, there are set backs on the façade which form flower boxes on the urban face of the building and add freshness both from inside and outside. Also displaced boxes on façade cause dance of shadows in different hours of the day and result in having a dynamic urban face.

Detail
Detail

There is a 10 meter difference between the front border of this building and its eastern neighbor which results in having a blank façade on the east. To meet the city laws and regulations of using white cement on side fire walls and in order to create a three dimensional building mass, the south façade was also covered with white cement. Risk of cracks appearing on the cement façade was reduced dramatically by adding additives to the cement and also dividing large areas by U steel profiles. Use of double layer of anti-static material on the cement, reduces absorption efficiency of the cement and also prevents the façade from absorbing dirt in a polluted city like Tehran. In order to create a unique pattern, a special comb was used on final rendering which created a linear horizontal pattern on the façade.

© Deed Studio
© Deed Studio

The green wall in the void and flower boxes on the south façade are equipped with automatic watering system, and have easy accessibility for maintenance and they use the grey water of the building. All efforts by design team was to create a dynamic work place to produce creativity in the work environment.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
DOT Architects
Office
Cite: "Kar – Khaneh Office Building / DOT Architects" 02 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889924/kar-nil-khaneh-office-building-dot-architects/> ISSN 0719-8884