the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Auhaus Architecture
  6. 2015
  7. Torquay Concrete House / Auhaus Architecture

Torquay Concrete House / Auhaus Architecture

  • 17:00 - 1 March, 2018
Torquay Concrete House / Auhaus Architecture
Torquay Concrete House / Auhaus Architecture, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 17

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. This is a house of concrete, designed for a concreter; and the material has been fully embraced with all its inherent strengths and flaws. We relinquished control over imperfections innate to the material, leaving surfaces untreated. Paired with natural hardwood, the house is elemental and raw, but nonetheless warm and welcoming as a home for this young family - the concreter, the artist, the child and two dogs.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The site, in the Torquay Sands estate, backs onto wetlands and golf course. It is tightly hemmed in on both sides by volume builder houses.c Dialogue with the street is initiated by an open carport and art studio above, inviting filtered views through battened screens into the private world beyond. A translucent screen veils the studio, glowing over the street at night when the artist is at work.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Attached to the brief was a potential for growth, requiring flexibility of space, and areas of privacy. The layout itself is simple - a procession of spaces, entered from the street via a portal in the concrete wall. A small and verdant courtyard is the starting point, an antechamber to the softer inner parts of the home. Upon entry, the house opens up into double height gallery, glazed on one side to reveal the plan which wraps around a large central courtyard.The over-scaled circulation spine anchors the plan, linking darker, more intimate bedroom spaces on one side with open living encircling the central courtyard, and loft-style master bedroom above.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Principles of passive thermal regulation are employed throughout the house, resulting in stable internal temperatures year round. Insulated hydronic infill slabs reduce heat loss into the ground during winter whilst cross-ventilation, deep eaves, and the concrete structure’s inherent thermal mass keep the house cool in summer. Roof gardens create a thermal blanket over the house, irrigated by a 10,000L  subterranean tank beneath the north-facing courtyard. Materials used require little maintenance, and are purposed for longevity.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

View the complete gallery

About this office
Cite: "Torquay Concrete House / Auhaus Architecture" 01 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889921/torquay-concrete-house-auhaus-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.