Pátio House / PROMONTORIO

Pátio House / PROMONTORIO

Pátio House / PROMONTORIO - FacadePátio House / PROMONTORIO - Windows, ChairPátio House / PROMONTORIO - WindowsPátio House / PROMONTORIO - Handrail+ 16

  • Architects: PROMONTORIO
  • Area Area of this architecture project Area :  436
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Duravit, VELUX Group, Secil
Pátio House / PROMONTORIO - Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The house is located on a large field of mature cork oaks and stone pines in Grandola, Alentejo, near the Atlantic coast. Typologically, it is inspired by the Portuguese rural settlements known as “montes” which were usually located in dominant places in the landscape and formed by clusters of volumes informally positioned around a courtyard.  In like manner, the concept for this house spring from the idea of a central patio, which is the main source of light and shade. 

Ground Floor Plan
Pátio House / PROMONTORIO - Windows, Chair
© Fernando Guerra | FG+SG

Around and against this cut-off space, adjoining volumes aggregate the more private or servicing functions of the house —bedrooms, toilets, kitchen, pantry and storage, whereas the interstitial spaces between the volumes generate the social areas, namely, the living- and dining- rooms and the study.

Pátio House / PROMONTORIO - Forest
© Fernando Guerra | FG+SG

In that regard, the house works in a dialogue between opposites: on the one hand, the aggregate volumes are thick and enclosed whitewashed cells with few openings that suggest privacy and seclusion; on the other, the common areas are organic and visually linked spaces free-flowing through the serenity of the internal glass patio. 

Pátio House / PROMONTORIO - Handrail
© Fernando Guerra | FG+SG
Details

The latter offers crisscrossing views into the surrounding landscape of oak fields; a contemplative frame that, once again, creates an emphatic contrast with the tectonic presence of the white blocks.  The seeming massiveness obtained as the first impression is ultimately dismissed, once the large sliding windows vanish into the walls and release an unexpected transparency across the whole.

Pátio House / PROMONTORIO - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pátio House / PROMONTORIO" 01 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889882/patio-house-promontorio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.