the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Ines Brandão Arquitectura
  6. 2017
  7. Fisherman's House / Ines Brandão Arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Fisherman's House / Ines Brandão Arquitectura

  • 02:00 - 4 March, 2018
Fisherman's House / Ines Brandão Arquitectura
Fisherman's House / Ines Brandão Arquitectura, © Ines Brandao
© Ines Brandao

© Ines Brandao © Ines Brandao © Ines Brandao © Ines Brandao + 49

  • Architects

  • Location

    Trafaria, Portugal
  • Lead Architect

    Ines Brandao
  • Design Team

    Ines Brandao, Henrieta Selcova, Joao Aires Neves
  • Area

    204.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Ines Brandao
© Ines Brandao

Text description provided by the architects. Rehabilitation of a single-family house, located in the center of Trafaria - a fishing village on the left bank of the Tejo River, in front of Lisbon. When we visited the place we came across a building in ruin - an old fisherman's house, with about 100 years. We walked through the surrounding streets and we ended up being approached by an old lady who once lived in the upper floor of the main house and who told us what it was like to live in that place.

Courtesy of Ines Brandão Arquitectura
Courtesy of Ines Brandão Arquitectura

It was surprising to realize that this small building was once divided in two different houses - one on ground floor and the other on 1st floor (an attic with a maximum height ceiling of 2m), without any infrastructure.
The construction was very poor, made with the materials that were easily available - sand, mud, stones, shells, small pieces of pottery, wood, etc.

© Ines Brandao
© Ines Brandao

Throughout the 20th century, silos and other industrial equipment were built in this area and the typical houses of fishermen began to be replaced by illegal constructions, condemning the small village to the urban degradation. Having this scenario in mind, it seemed obvious that we would have to counter this trend. For us, it was essential to preserve the original image of this building, to keep its identity, adapting it to the needs of the current owners - a young family, consisting on a Portuguese man, a French woman and their baby son.

© Ines Brandao
© Ines Brandao
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ines Brandao
© Ines Brandao

The goal of the clients was to get a multifunctional home - a holiday house and for short-term rental in the present and a home where they would like to live in the future. The pre-existence consisted on a main building, previously described, a garage and an annex.

© Ines Brandao
© Ines Brandao

We wanted to get a space full of natural light, with a clear connection with the outside area... Convert windows into doors, let us break all previously existing barriers, helping us to achieve our goal. The entrance area is now in a new volume, between the main building and the old garage.

© Ines Brandao
© Ines Brandao

The ground floor of the main building was drawn with the aim of creating ample and fluid spaces, having as key elements the living / dining area and kitchen, separated only by the staircase volume. The old garage turned into an independent suite – to be used by guests.

Section
Section

In the first floor we organized 2 bedrooms with one bathroom and one studying area. The roof was transformed - one roof slope was maintained with its original design, and the other redesigned, with a slope of 20º, in order to guarantee a better habitability of the spaces, with plenty of natural light.

© Ines Brandao
© Ines Brandao

The clients wanted to have a place to storage the bicycles, surf boards, etc. They also wanted a barbecue and an outdoor shower. So, we built a new volume almost like a wood sculpture, that would incorporate all these elements – storage, shower, barbecue, a bench - and that would help us to rearrange the outside space, separating the parking space from the private garden area.

View the complete gallery

About this office
Ines Brandão Arquitectura
Office
Cite: "Fisherman's House / Ines Brandão Arquitectura" 04 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889842/fishermans-house-ines-brandao-arquitectura/> ISSN 0719-8884