the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Chiverton Architects
  6. 2017
  7. Ivanhoe House / Chiverton Architects

Ivanhoe House / Chiverton Architects

  • 21:00 - 25 February, 2018
Ivanhoe House / Chiverton Architects
Ivanhoe House / Chiverton Architects, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 11

    • Builder

      Andrew Pradel of Built Marc
    • Engineer

      Keith Long and Associates
    • Building Surveyor

      Anthony Middling and Associates
    • Sustainability

      Fadi Shafiq of Keystone Alliance
    • Land Surveyor

      Breeze Pitt Dixon
    • Cost Estimator

      Percy Licen
    • More Specs Less Specs
    © Tatjana Plitt
    © Tatjana Plitt

    Text description provided by the architects. The client’s brief was to design an extension to a Victorian house that would work as a multi-generational home and make a better connection to the garden. ‘I grew up in a Merchant Builders house which was heavily influenced by mid-century Danish modernism’ notes the client ‘and I wanted the new house to be influenced by this’.

    © Tatjana Plitt
    © Tatjana Plitt
    Plans
    Plans
    © Tatjana Plitt
    © Tatjana Plitt

    This translated itself into a building that uses simple forms, natural finishes and plenty of natural light. Exposed brickwork is used to give texture and warmth is gained by oak floors and cedar windows – all oiled with a matt finish. Formally the house tumbles down the site to maintain a close connection to the garden so that it is possible to step out from the kitchen to grab some vegetables or go for a swim from the living area on a hot day. The result is an airy house that feels uncomplicated and light to be in.

    © Tatjana Plitt
    © Tatjana Plitt

    Key to the ethos of functionality was a focus on sustainability. The house is orientated to maximise solar gain in winter, yet it is shaded by moveable and fixed external screening in summer. The sun provides hot water and power, and rainwater is collected under the building for the pool, toilets, laundry and garden.

    © Tatjana Plitt
    © Tatjana Plitt

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Ivanhoe House / Chiverton Architects" 25 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889445/ivanhoe-house-chiverton-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.